Hlavní obsah

Ministr dopravy stopne studii na budování obřího kanálu, Zeman se zlobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projekt obřího kanálu Dunaj-Odra-Labe podle všeho nedojde svého naplnění. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) totiž soutěž na studii tohoto vodního díla zastaví. Podle něj je potřeba se zaměřit na menší projekty. Prezident Miloš Zeman v tom ale vidí porušení koaliční smlouvy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr dopravy Antonín Prachař

Článek

Zprávu přinesly středeční Hospodářské noviny, kterým Prachař sdělil, že je nutné se zaměřit na menší projekty, jako je splavnění Labe u Děčína a Přelouče. Velkým zastáncem kanálu Dunaj-Odra-Labe je prezident Miloš Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček listu řekl, že studie proveditelnosti projektu je v koaliční smlouvě a její zrušení by prezident chápal jako porušení koaliční dohody.

„Předpokládám, že soutěž zastavíme nejpozději do poloviny roku,“ citují noviny ministra Prachaře. V koaliční smlouvě podle deníku strany skutečně slibují „vznik environmentálních a ekonomických podkladů“, ale v navazujícím programovém prohlášení vlády už o kanálu zmínka není.

Text koaliční smlouvy navíc dodává, že na počátku projektu musí být „mezinárodní shoda“. A právě tím prý mimo jiné Prachař argumentuje. „Dunaj-Odra-Labe je přeshraniční projekt. Pokud nebude jasný konsenzus dotčených zemí, nejsme v pozici, abychom dělali studii proveditelnosti,“ řekl listu ministr.

Prezident je velkým zastáncem průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru. Podle něj by pomohl nastartovat české hospodářství. Zeman prosazoval projekt i při nedávné návštěvě Evropského parlamentu. Komise Akademie věd pro životní prostředí koncem února uvedla, že výstavba takového kanálu nemá nyní ekonomické, sociální ani ekologické opodstatnění. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám