Hlavní obsah

Ministr Cienciala: Vláda je připravená severní Moravě pomoci

Právo, Pavel Karban

Stát je připraven pomoci Moravskoslezskému kraji v případě, že největší zaměstnavatelé v regionu budou muset hromadně propouštět. V Ostravě to v pondělí přislíbil ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, který uvedl, že pomoc může být například v urychlení výstavby dopravní infrastruktury či budování průmyslových zón.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala

Článek

Cienciala ale očekává, že návrhy opatření dorazí na vládu přímo od firem.

„Vlastníci musí rozhodnout a říct, jaké mají záměry, co chtějí s firmami udělat, aby se na to státní rozpočet připravil,“ naznačil ministr a pokračoval: „Víme, jaký je trend vývoje naší ekonomiky a zejména situace v Moravskoslezském kraji. Signály z úřadu práce nás vedly k tomu, že chceme předejít některým věcem,“ poukázal Cienciala po prvním jednání nově vzniklé pracovní skupiny pro Moravskoslezský kraj.

V ní je zastoupeno ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo financí, hejtmanství, tři největší zaměstnavatelé OKD, Evraz Vítkovice Steel a ArcelorMittal Ostrava, zástupci tripartity, primátoři Ostravy, Karviné, Havířova a Frýdku-Místku, úřad práce, zástupci akademické sféry a zástupci profesních svazů a klastrů. Výkonným šéfem skupiny by měl být hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Skupina by se měla setkávat minimálně jednou za dva týdny.

„Začíná přituhovat, včera bylo pozdě a některá opatření musíme brát jako krizová, musíme o nich rozhodovat v časovém horizontu týdnů a realizovat v měsících a letech,“ poukázal ministr Cienciala, který upozornil na to, že bez vzájemné synergie a spolupráce mezi státem a firmami, se těžko podaří cokoli uskutečnit.

Ekonomické problémy sužují na severu Moravy a ve Slezsku více firem, v ohrožení je například OKD či Evraz Vítkovice Steel. Některé předpovědi hovoří o tom, že o práci by tak v kraji mohlo přijít i více než 10 tisíc lidí.

Reklama

Související články

Odboráři z Paskova: Povedeme si šachtu sami

Letošní léto je v Moravskoslezském kraji horko víc než jindy. Největší soukromý zaměstnavatel v kraji, těžební společnost OKD, má potíže a potřebuje do konce...

OKD šetří. Ruší Hornické slavnosti

Letošní Hornické slavnosti, na kterých vždy počátkem září lidé slavili v Karviné a ve Staříči na Frýdecko-Místecku Den horníků, letos nebudou. Důvodem jejich...

Výběr článků

Načítám