Hlavní obsah

Ministerstvo zrušilo kladný ekologický posudek pro letiště Vodochody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo životního prostředí zrušilo ekologický posudek, tzv. EIA, pro rozšíření letiště ve Vodochodech u Prahy. Na posudek, podle nějž by větší provoz na letišti při splnění podmínek žádný ekologický problém nepředstavoval, přišlo na ministerstvo asi 40 stížností.

Článek

Námitky poslali především starostové okolních obcí. Upozorňovali hlavně na to, že podmínky, za kterých posudek dovoluje letiště rozšířit, nejsou nijak vymahatelné. Jde například o dostavbu přivaděče k D8 nebo omezení pro lety v noci. Celkem je podmínek 120.

Kladný posudek vydalo ministerstvo na konci října loňského roku, tehdy resort vedl Tomáš Podivínský.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle ministerstva ale v posudky byly chyby, například se špatně posuzovala hluková zátěž. Podle náměstkyně ministerstva Bereniky Peštové může firma pokračovat v přípravách rozšíření letiště, jen musí dopracovat dokumentaci a požádat o nové stanovisko EIA.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Ministr životního prostředí Richard Brabec před měsícem řekl, že jeho úřad "si chce být na 200 procent jistý", že proces neměl žádné vady. Upozornil, že vydaná EIA vůbec neřeší ochranu vodních zdrojů v okolí a staré ekologické zátěže.

Společnost Penta, která je majitelem letiště, na něj chce přivést především nízkonákladové linky, charterové a soukromé lety.

Proti Brabcovu rozhodnutí se pravděpodobně odvolá. "Podle našeho názoru není toto rozhodnutí v pořádku. Je to nestandardní krok mimo právní řád," uvedl ředitel letiště Martin Kačur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám