Hlavní obsah

Ministerstvo životního prostředí dalo předběžný souhlas k dostavbě Dukovan

Novinky, tov, bož

Ministerstvo životního prostředí v pátek vydalo souhlasné stanovisko EIA k záměru výstavby nových bloků v jaderné elektrárně v Dukovanech. Vlivy podle něj budou přijatelné. Elektrárna musí splnit desítky podmínek. Většina okolních obcí se záměrem souhlasí, uvedl resort.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Ministerstvo vydalo souhlasné stanovisko EIA (vyhodnocení vlivů na životní prostředí) k záměru výstavby nového jaderného zdroje o výkonu do 2400 MWe. Nový jaderný zdroj by měl postupně nahradit výkon stávajících čtyř bloků Dukovan, nejstarší tuzemské jaderné elektrárny.

„Oznámení EIA jsme předali Ministerstvu životního prostředí ČR v červenci 2016 a účast v tomto procesu byla hodně náročná,” uvedl šéf ČEZ Daniel Beneš.

Ministerstvu i zpracovatelům posudku jsme poskytli obrovské množství údajů, samozřejmě jsme se účastnili diskuzí i veřejných projednání a věřím, že jsme vše podrobně vysvětlili,“ konstatuje předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Stanovisko EIA obsahuje 47 podmínek, který musí nový zdroj splnit.

„Mezi tyto podmínky patří zejména opatření k zajištění jaderné bezpečnosti, radiační ochrany nebo monitoringu a ochrany vod. Stanovisko v podmínkách vymezuje také opatření k ochraně veřejného zdraví z hlediska hluku při stavebních pracích a dopravě při výstavbě,” doplnila mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová.

Stát a ČEZ už delší dobu řeší, jak bude nový jaderný zdroj financován. Podle odhadů může stavba vyjít na zhruba 200 miliard korun. V červenci vláda schválila investorský model, podle kterého bude investorem do nových jaderných zdrojů dceřiná firma ČEZ, při problémech by ale mohla za určitých podmínek předat stavbu státu.

Nyní se chystá rámcová smlouva státu s ČEZ, vyhlášení tendru lze čekat nejdříve v příštím roce.

O stavbu jaderného bloku v Česku se podle dosavadních informací zajímá šest společností – ruská státní společnost Rosatom, francouzská EDF, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power, americká Westinghouse a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.

Elektrárna Dukovany je v provozu od roku 1985. Loni dodala do sítě 14,25 TWh elektřiny. ČEZ prověřuje možnosti provozu nynějších bloků přibližně do roku 2045.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám