Hlavní obsah

Čistý zisk ČEZ vzrostl v pololetí o 45 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 45 procent na 11,2 miliardy korun. Důvodem jsou především vyšší prodejní ceny elektřiny a zisk z obchodování s komoditami. Tržby se zvýšily o 13,8 miliardy na 100 miliard korun. Firma o tom informovala v tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) vzrostl v pololetí o 19 procent na 32,1 miliardy Kč. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy pak dosáhl 12 miliard Kč.

ČEZ potvrdil, že za celý letošní rok očekává provozní zisk EBITDA ve výši zhruba 57 až 59 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy ve výši 17 až 19 miliard.

Analytici podobné pololetní výsledky očekávali.

„Zveřejněné hospodářské výsledky hodnotíme celkově příznivě. ČEZ nadále zajišťuje svoje prodeje pro budoucí roky za vyšší a vyšší ceny, což naznačuje pokračující růst ziskovosti v dalších letech,” komentoval ekonom Komerční banky Miroslav Frayer.

Na druhou stranu upozornil, že ČEZ vzhledem k delším odstávkám v Dukovanech snížil oproti prvnímu čtvrtletí odhad letošní výroby jaderných elektráren. Nižší výrobu předpokládá i u uhelných elektráren.

Akcie ČEZ na burze v Praze po oznámení výsledků dopoledne posilovaly o 1,3 procenta na 534 korun za akcii.

ČEZ je největší česká energetická firma. Majoritním akcionářem firmy je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám