Hlavní obsah

Ministerstvo prodalo dluhopisy za 10 miliard, zájem byl až o 60 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí ve středu prodalo ve třech aukcích státní dluhopisy za 9,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů na internetových stránkách České národní banky. Drželo se tak svého plánu ohledně objemu prodaných cenných papírů. Investoři přitom měli zájem nakoupit dluhopisy až za 60,9 miliardy korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve středeční aukci byl největší zájem o dluhopis s plovoucí úrokovou sazbou se splatností sedmi let, který nabídl výnos kolem dvou procent.

„Na trhu se přitom většina státních dluhopisů obchoduje pod jednoprocentní hranicí. Zároveň se v tomto případě odvíjí úrokové platby státu od výše úrokové sazby ČNB. Po jejím nedávném snížení téměř na nulu se tak jedná o velmi levný zdroj finančních prostředků,” uvedl ekonom Komerční banky František Táborský.

MF zvýšilo v předchozích týdnech prodeje dluhopisů díky zatím příznivé situaci na finančních trzích a snaze zajistit financování zvýšeného schodku letošního státního rozpočtu. Vláda ho zvýšila kvůli dopadům šíření koronaviru na 300 miliard korun.

Resort plánuje deficit financovat především právě prodejem státních dluhopisů a v dubnu před zvýšením schodku rozpočtu z 200 na 300 miliard korun uvedlo, že bude letos potřebovat na financování státního dluhu 410,6 miliardy korun. Je to o 139,5 miliardy korun více, než úřad původně plánoval.

Nákupy státních dluhopisů Evropskou centrální bankou jsou v rozporu s německou ústavou

Ekonomika

Podle Táborského si MF už zajistilo v podstatě všechny výpůjční potřeby pro letošní plánovaný deficit veřejných financí.

„Na druhou stranu stále vnímáme velké riziko významně vyšších letošních výpůjčních potřeb. A navíc skutečný deficit letošního státního rozpočtu může být výrazně vyšší, než s čím v současnosti počítá vláda, což by měly odhalit průběžné výsledky rozpočtu v nejbližších měsících,” uvedl Táborský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám