Hlavní obsah

Ministerstvo práce není připraveno na čerpání peněz z EU

PRAHA

Ministerstvo práce a sociální věcí bude mít problémy s čerpáním peněz ze strukturálních fondů Evropské unie. Vyplývá to z auditu, který zkoumal připravenost jednotlivých institucí k čerpání peněz. Kvůli špatně připraveným programům je rozdělování peněz v ČR nyní zastaveno.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Audit, který měl nedostatky odhalit je hotový, ale jeho výsledky ministerstvo financí odmítá sdělit. Už přitom několik měsíců tvrdí, že co se auditů týče, dopadnou dobře a jejich výsledky budou brzy zveřejněny a žadatelé budou moci peníze čerpat. V pondělí ministerstvo financí poprvé připustilo, že "pozitivní závěrečná zpráva auditu připravenosti není podmínkou pro rozběhnutí implementace jednotlivých programů".

Totéž tvrdí i ministerstvo práce, které je na tom s přípravou čerpání peněz téměř nejhůř. Mluvčí Kateřina Beránková tvrdí, že auditoři vycházeli ze stavu z konce července a ministerstvo už všechny chyby napravilo.

Hospodářské noviny v pondělí uvedly, že výsledky auditu mají už úřady k dispozici, ale nechtějí je zveřejnit. Jedním z důvodů je to, že o víkendu jsou volby. Také uvedly, že podle pracovníků z ministerstva mají být novináři informování právě slovy, že od července se už všechny nedostatky napravily.

Tři špatně připravené programy

Podle auditorů chyběl ministerstvu práce hlavně manuál, s jehož pomocí by se monitorovaly toky peněz. Ministerstvo tak nedalo záruky, že se miliardy eur z fondů neztratí nebo že je příjemci nepoužijí v rozporu s pravidly. Hrozilo by tedy, že peníze bude začas nutné Bruselu vrátit.

Ministerstvo práce řídí celkově tři programy financované zčásti z evropských strukturálních fondů. V programu pro Prahu s názvem JPD 3 by hlavní město mohlo do roku 2006 získat z Evropského sociálního fondu asi 58,8 miliónu eur (přes 1,88 miliardy korun). Stejnou sumu pak musí poskytnout i ČR.

V programu na zlepšení trhu práce EQUAL mohou české organizace a instituce získat do roku 2006 téměř 44 miliónů eur (asi 1,36 miliardy korun). Peníze z EU činí 73 procent rozpočtu projektu, ČR musí dodat zbytek.

Výzvu k podávání grantů v třetím programu na rozvoj lidských zdrojů ministerstvo zatím nezveřejnilo.

Peníze se hromadí na účtech

ČR mohla o podporu z evropských fondů usilovat již od svého vstupu do EU, tedy od 1. května. Pokud by ministerstvo nestihlo včas vyzvat organizace, ať předloží projekty na granty, mohlo by Česko o prostředky EU přijít.

Projekty tak úřady vybírají, ale čerpání peněz je zatím zastaveno. Peníze na projekty se tak hromadí na účtech ministerstva financí. "Česká republika již obdržela zálohu na platby ze strukturálních fondů ve výši 161,6 miliónů eur," sdělilo ministerstvo financí.

Reklama

Související témata:

Související články

Z fondů EU mohou Češi dostat 47 miliard korun

První peníze ze strukturálních fondů EU se obcím či podnikatelům dostanou na účty nejdřív na podzim. Teď je doba, kdy všichni své projekty připravují a trnou,...

ČR může přijít o dvě miliardy z EU

České republice a především jednotlivým obcím hrozí, že letos nedostanou peníze z programů Evropské unie, o které řádně požádaly. EU od tohoto týdne zastavila...

Peníze z EU získá sotva polovina zájemců

Žádost o peníze z fondů EU podalo v posledních měsících v ČR 322 subjektů, více než polovina z nich ale měla v projektu chyby. Sítem v prvním kole prošlo jich...

Výběr článků

Načítám