Hlavní obsah

Ministerstvo plánuje zvýšit lidem daň z příjmu na 25 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo financí (MF) zvažuje možnost zvýšit daň z příjmu fyzických osob na 25 procent. V současnosti je jednotná sazba této daně 15 procent ze superhrubé mzdy, což je 23 procent z hrubé mzdy. Ve středu to napsaly Hospodářské noviny. Ministerstvo však zatím návrh odmítá komentovat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Důvodem k tomuto kroku je rekordně hluboký deficit veřejných financí. Pokud by plán nakonec prošel, znamenalo by to konec konceptu superhrubé mzdy. 

MF také navrhuje zrušit stropy na odvody sociálního pojištění pro lidi, kteří vydělávají více než 1,7 milionů korun ročně. "Je to koncepce reformy daňového systému Česku. Připravujeme ji už od listopadu," uvedl náměstek ministra financí Peter Chrenko. Kolik přesně by se zvýšením daní z příjmů získalo není podle HN jasné, když bude záležet např. také na tom, jak by se hýbalo se slevami na daních.

Celý plán má být hotový v březnu a bude na příští vládě, zda jej přijme. Zdanění příjmů ve výši 25 procent v současné době odmítají jak ODS i ČSSD. V rozhovoru pro HN minulý týden předseda ODS Mirek Topolánek ale uvedl, že možnost posunutí stropu na sociální pojištění nevylučuje.

K návrhům na úpravu daní se zatím nechce vyjadřovat ani ministerstvo. "Musím zdůraznit, že se jedná o osobní názor pana náměstka Chrenka, nebo o úvahy, které zatím ani nebyly podrobeny interní diskusi na ministerstvu financí," uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob s tím, že zatím žádný oficiální návrh ministerstva na úpravu daní neexistuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám