Hlavní obsah

Příští rok vzrostou daně chatařům zhruba o dvojnásobek

Právo, Vladimír Čechlovský

Na chaty, chalupy a jiná rekreační obydlí lidé v zimě tolik nejezdí, a tak často netuší, jestli jim obec nenachystala pro příští rok nějaké překvapení u daně z těchto nemovitostí. Co tak může nastat? Ve většině obcí se zvýší daň jen o to, co nařizuje novela zákona o dani z nemovitostí přijatá v rámci Janotova balíčku. Tedy na zhruba dvojnásobek.

Článek

Jestliže tedy někdo platí daň z běžné chaty se zahradou 300 korun za rok, příští rok to bude již okolo 600 korun. Pokud někdo platí z patrového domku užívaného k rekreaci 1100 korun, nová daň bude zhruba 2200 korun.

Zvýšení je způsobeno tím, že základní sazba daně za čtvereční metr zastavěné plochy se zvyšuje ze 3 na 6 Kč za m2 a u doplňkových staveb z 1 na 2 Kč za m2. Je-li u chaty samostatná garáž, její sazba se zvyšuje ze 4 na 8 korun za metr. Sazbu daně ze zahrady zákon nezvyšuje. Nezvyšuje se ani příplatek k základní sazbě za zastavěnou plochu 0,75 Kč za m2 uplatňovaný tehdy, pokud má stavba další nadzemní podlaží, které přesahuje dvě třetiny zastavěné plochy.

V některých případech ale obce využívají svých pravomocí a zasahují do výše této daně. Mají k tomu dvě možnosti. Jednak prostřednictvím zvláštního koeficientu 1,5, kterým lze zvýšit základní sazbu ze staveb k rekreaci (podobně jako třeba daň ze samostatných garáží) o 50 procent.

A jednak mají k dispozici tak zvaný místní koeficient, kterým lze daně z nemovitostí na svém území zvýšit 2 až 5krát. Obce, které pro letošní rok již přijaly místní koeficient, měly možnost do konce listopadu tento koeficient zrušit nebo snížit, aby zvýšení sazeb v zákoně nemělo tak kruté důsledky.

I skokový růst

Variant může nastat celá řada, a tak jejich možné důsledky ukážeme na konkrétních případech. Například v Lipně nad Vltavou platil pro letošní rok místní koeficient pět, který byl pro rok 2010 snížen na hodnotu čtyři. Jestliže tedy chataři či chalupáři letos vycházela podle sazeb v zákoně daň 400 korun ročně, tak kvůli místnímu koeficientu platil 2000 korun (5 x 400). Příští rok ale bude muset uhradit 3200 korun (4 x 800).

V Jablonci nad Nisou, kde dosud místní koeficient neměli, kvůli stavu obecní pokladny přijali pro příští rok koeficient 2. Daň z nemovitostí tak stoupne proti letošnímu roku čtyřikrát. Například jen daň ze samostatné běžně velké garáže u rekreačního objektu ze 170 na 670 korun ročně.

V Kutné Hoře platil pro letošní rok místní koeficient 2. Majitel rekreačního domku, který má 100 m2 zastavěné plochy, obytné podkroví a zahradu 700 m2 platil letos daň 2762 korun. Obec pro příští rok koeficient zrušila, takže zvýšení daně kvůli novým sazbám v zákoně nebude až tak dramatické. Daň v příštím roce bude činit asi 3200 korun.

Vyšší daň jen pro chaty a garáže

Majitelé rekreačních objektů v katastru Hradce Králové budou jedni z mála vlastníků nemovitostí, kterým se v tomto městě zvýší daň. A to rovnou na dvojnásobek. Město totiž ponechalo místní koeficient 3, ale jiné koeficienty ovlivňující daň třeba u rodinných domků snížilo, takže jejich vlastníci budou příští rok platit zhruba stejně. To se ale nedotkne rekreačních objektů a samostatných garáží. Například z chaty o ploše 50 metrů čtverečných se bude platit už daň 1350 korun místo letošních 675 korun.

V Dukovanech na jihu Moravy již pro letošní rok zvýšili zastupitelé místní koeficient na maximální hodnotu 5 a jeho výše zůstane zachována i pro příští rok. Daně zde patří k nejvyšším v celé ČR. Je to proto, že obec chce do rozpočtu získat z jaderné elektrárny co nejvíce peněz a čtyři pětiny zaplacené daně vrací občanům. Týká se to naštěstí i chatařů. „I jim vracíme většinu daně jako příspěvek na údržbu jejich nemovitostí,“ řekla Právu účetní obecního úřadu Věra Šmatová.

Jak vidno, změny ve výši daně, která se platí do konce května, mohou být i velmi výrazné. Kdo se o nich chce předem informovat, může vše potřebné zjistit na obecních úřadech. Ostatní se to dozví z daňových složenek, které zpravidla finanční úřady poplatníkům rozesílají v dubnu, nebo květnu. Pak se ale nedivte, že můžete být i nemile překvapeni novou výší daně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám