Hlavní obsah

Ministerstvo kultury rozdělovalo dotace složitě a neefektivně, zjistil NKÚ

Ministerstvo kultury v letech 2016 až 2018 rozdělovalo peníze na kulturní aktivity složitě, neefektivně a netransparentně. Na základě prověrky o tom informoval v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podpora byla podle NKÚ roztříštěná a kvůli chybějícímu informačnímu systému náročná pro poskytovatele i příjemce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

Ačkoliv ministerstvo podle kontrolorů již po předchozí kontrole před pěti lety slíbilo nápravu, nedostatky přetrvávají.

„Všechny tyto nedostatky jsou dlouhodobé a MK se u mnohých z nich zavázalo už po předchozí kontrole NKÚ v roce 2014, že je napraví. Téměř nic se ale nezlepšilo,” konstatoval kontrolní úřad.

Ministerstvo kultury na druhé straně tvrdí, že od letošního roku platí příkaz ministra, který sjednotil a podrobně upravil systém dotací a do velké míry odstranil roztříštěnost, složitost, administrativní zátěž a neefektivitu dotačních výběrových řízení.

Ministerstvo před pěti lety slíbilo elektronický systém. Nemá ho

Podle NKÚ ministerstvo poskytovalo prostředky netransparentně, protože podpořilo i projekty mimo výběrové řízení. Nedostatky zjistili kontroloři také u některých příjemců.

Foto: Milan Malíček, Právo

Antonín Staněk na posledním jednání vlády ve funkci ministra kultury.

Jedním z důvodů složitého rozdělování podpory bylo i to, že ministerstvo kultury nemělo informační systém pro její poskytování, i když se k tomu zavázalo už po kontrole NKÚ v roce 2014.

Mluvčí ministerstva kultury Martha Häckl v pondělí uvedla, že začátkem roku 2015 MK zahájilo systémové změny směřující k vyšší transparentnosti. „V blízké době bude celý tento systém převeden do elektronizované podoby,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám