Hlavní obsah

Ministerstva vyrazila do dalšího boje proti daňovým únikům u pohonných hmot

Novinky, pit
Praha

Ministr průmyslu a obchodu a Martin Kuba (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) představili společná opatření proti daňovým únikům v souvislosti s pohonnými hmotami. Informoval o tom Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V oblasti DPH se roční hodnota podvodů odhaduje na pět až osm miliard korun, čímž dochází pochopitelně k poškozování podnikatelů i státu.

„Není pravdou, že vláda nebojuje proti daňovým únikům. Nelze je však zlikvidovat jednou novelou zákona, jedná se o běh na dlouhou trať,“ sdělil Kalousek. Podle ministra financí byla v minulosti prosazena a předložena řadu opatření, podvodníci však hledají další a další skuliny.

Třífázová opatření

Navrhovaná opatření budou členěná do tří fází. „V té první bude v co nejbližším termínu upraven zákon o pohonných hmotách. Dojde ke zpřísnění podmínek registrace distributorů a již nepůjde o nárokové řízení,“ uvedl Kuba.

Mezi podmínky registrace bude patřit především bezúhonnost, bezdlužnost, platné živnostenské oprávnění a složení kauce. Registraci bude možno podle ministra průmyslu a obchodu zrušit z moci úřední například tehdy, pokud dojde k porušení výše uvedených podmínek či pokud dotyčný neprovádí po určitou dobu svou činnost.

Ve finále nová živnost

Druhá etapa bude připravena do února 2013. Kromě zákona o pohonných hmotách dozná změn i živnostenský zákon. Plánuje se rozšíření záznamní povinnosti pro sklady, distributory a čerpací stanice tak, aby mohla být využívána i finančními a celními orgány.

Počítá se také s eliminací dalších rizikových oblastí. Jedná se například o zamezení přimíchávání tzv. mazacích olejů do motorové nafty či podchycení prodejů na čerpacích stanicích mimo registrační zařízení. Ve třetí etapě se pak zavede nová koncesovaná živnost – distribuce pohonných hmot.

Podpora od odborníků

Řešení situace daňových úniků na trhu s pohonnými hmotami podporují i odborníci. „Chystaná opatření by měla vést k transparentnějším a férovějším podmínkám na trhu pohonných hmot pro všechny jejich účastníky a eliminovat nepoctivé prodejce,“ uvedl generální ředitel Mero ČR Jaroslav Pantůček.

Podle Jana Duspěvy, obchodního ředitele společnosti Čepro, připravovaná legislativa zprůhlední a zrovnoprávní podnikatelské prostředí na trhu s pohonnými látkami s efektem plnohodnotného daňového výnosu pro stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám