Hlavní obsah

Mimořádná valorizace penzí sníží tu řádnou

Po pravidelném lednovém přidání mohou důchodci letos kvůli vysoké inflaci počítat s mimořádnou valorizací důchodů, ke které dojde s největší pravděpodobností v červnu. Pokud se totiž spotřebitelské ceny za určité období zvednou o pět a více procent, o stejný díl se má podle zákona upravit i zásluhová část penze.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zároveň se ovšem penzisté musí připravit na to, že příští řádná valorizace v lednu 2023 bude kvůli letošní mimořádné nižší, než by za normálních okolností byla.

Celkově však obě valorizace budou v součtu odrážet cenový vývoj od července 2021 do června 2022. Na dotaz Práva to uvedla mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Eva Davidová.

Podle zákona o důchodovém pojištění se ke každému růstu cen přihlíží pouze jednou. Řešeno je to tak, že rozhodné období, v němž je růst cen pro účely valorizace v řádném i mimořádném termínu sledován, začíná vždy měsícem, který následuje po měsíci, jehož cenový vývoj byl zahrnut do poslední provedené valorizace.

Navýšení důchodů bude už nejspíš v červnu, řekla Zamrazilová

Ekonomika

Pro valorizaci, která bude následovat, se jako první měsíc rozhodného období bere červenec 2021, neboť růst cen do června 2021 byl použit pro zvýšení důchodů od letošního ledna.

„Předpokládáme, že dojde v lednu k takovému cenovému růstu, že kumulovaná inflace od července 2021 překročí pět procent a že bude provedena valorizace v mimořádném termínu, která zahrne celý cenový vývoj do ledna 2022,“ uvedla Davidová.

Starobní důchod by tak mohl v červnu v průměru vzrůst až o 700 korun.

Prvním měsícem rozhodného období pro další valorizaci, která, jak ministerstvo předpokládá, proběhne v řádném termínu v lednu 2023, bude tedy únor 2022 a konec rozhodného období připadne jako obvykle na červen (2022).

Každý důchodce si od Nového roku polepší nejméně o 650 korun

Ekonomika

„Příští valorizace v řádném termínu bude proto nižší, než kdyby k realizaci valorizace v mimořádném termínu nedošlo a rozhodné období trvalo od července 2021 do června 2022. V úhrnu budou obě zvýšení důchodů reflektovat celý cenový vývoj,“ vysvětlila mluvčí.

Řádná lednová valorizace procentního výměru důchodu zohledňuje růst spotřebitelských cen a polovinu růstu reálných mezd za sledované období (dvanáct měsíců do června předchozího roku). Letos v lednu se důchody zvýšily v průměru o 805 korun, z čehož 300 korun bylo mimořádné navýšení pro každého důchodce.

Reklama

Výběr článků

Načítám