Hlavní obsah

Milióny mladých nezaměstnaných budou migrovat za prací, ukázala studie

Na celém světě je bez práce 70,9 miliónu lidí ve věku 15 až 24 let. Vyplývá to z nejnovější analýzy OSN. Jejich podíl neklesá, naopak se mírně zvýšil na 13,1 procenta z loňských 13 procent, uvedla tento týden ve své studii Mezinárodní organizace práce (MOP). Nejvíce - až 30 procent - jich žije v arabských zemích. Pokud se jim nepodaří najít práci doma, budou zkoušet štěstí jinde, zjistil MOP.

Foto: Profimedia.cz

Nezaměstnaní v Rustenburgu v Jihoafrické republice. Ilustrační foto

Článek

Do roku 2030 přijde na pracovní trh dalších 25,6 miliónu lidí ve věku 15 až 29 let, většina v afrických zemích. Celosvětově vyjádřilo 36 procent mladých lidí přání odejít za prací do jiné země, vyplývá z jiné studie MOP.

Svou zemi hodlá opustit až 44,3 procenta mladých lidí v zemích Afriky na jih od Sahary, podobná čísla vyšla v severní Africe, Latinské Americe, karibské oblasti a východní Evropě. Jen 17,1 procenta mladých chce opustit Severní Ameriku. Problém pro tyto státy představuje, že jde většinou o vzdělané lidi.

Podle studie MOP z migrace profitují jak země původu, tak země přijímající. V cílové zemi pomáhají nově příchozí financovat sociální systémy a zlepšují produktivitu, uvádí MOP. Domácí ekonomika pak profituje z peněz, které posílají příbuzným.

Tři ze čtyř mladých lidí dnes pracují načerno. Většina v rozvíjejících se zemích, často na rodinných farmách. Podle studie MOP je 22 procent mladých na světě bez práce a bez vzdělání. Více než tři čtvrtiny z nich tvoří ženy, cituje studii deník Le Figaro.

Reklama

Výběr článků

Načítám