Hlavní obsah

Miliardář Abramovič má údajně zájem o košické železárny

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Ruský miliardář Roman Abramovič má údajně zájem o koupi košických železáren. Slovenský deník Hospodárske noviny uvedl, že Abramovič by chtěl vstoupit do železáren přes firmu Evraz, jejíž pomocí hodlá ovládnout středoevropský trh. Evraz vlastní Vítkovice Steel, působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a v Jihoafrické republice.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Roman Abramovič

Článek

Druhým zájemcem o košickou společnost má být ukrajinská firma Metinvest. „Kandidáti o koupi košického závodu budou chtít využít komplikovanou situaci v ocelářství a koupit ji za diskontní cenu,“ řekl deníku analytik Stanislav Pánis.

Americké ocelárny U.S. Steel začátkem týdne připustily, že je několik zájemců na koupi košického hutnického závodu. „Dostali jsme nabídky týkající se U.S. Steel Košice. Závod má dobré finanční výsledky a strategickou pozici v regionu. Závazné rozhodnutí zatím učiněno nebylo,“ uvedl mluvčí firmy Ján Bača.

V bývalých Východoslovenských železárnách pracuje asi 11 000 lidí. Tím se podnik řadí mezi nejdůležitější zaměstnavatele na Slovensku. Společnost U.S. Steel převzala košický závod v roce 2000. Železárny dodávají své výrobky především pro automobilový, strojírenský a elektrotechnický průmysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám