Hlavní obsah

Míchání biopaliv do nafty a benzínu má začít už příští rok

– PRAHA

Vláda ve středu schválila zprávu ministerstva zemědělství (MZe) o přípravě programu biopaliv. Podpora biopaliv úlevou na spotřební dani by měla přijít státní rozpočet řádově na miliardy korun ročně. Plošné přidávání biopaliv do pohonných hmot má začít v roce 2007, informovala Monika Klapková z tiskového odboru vlády.

Článek

Vratka spotřební daně má činit 11,84 Kč na litr biolihu a 9,95 Kč na litr metylesteru řepkového oleje (MEŘO).

"Pokud se za rok v tuzemsku spotřebuje 200 000 tun MEŘO, který se má přidávat do nafty, a dva milióny hektolitrů biolihu, jenž se má míchat do benzínů, celková podpora by měla činit 4,63 miliardy korun," řekl Právu tiskový mluvčí MZe Tomáš Loskot.  

Bez tohoto daňového zvýhodnění by však biopaliva nebyla konkurenceschopná. Pro MEŘO, jež má již několikaletou historii, je v současnosti určena zvláštní podpora obnovená v loňském roce. Jeho domácí produkce byla loni podle Sdružení pro výrobu bionafty rekordní - asi 120 000 tun. Z toho ale drtivá většina, asi 116 000 tun, skončila v zahraničí.

Podle odborníků bylo zádrhelem to, že podpora byla po vstupu do EU na více než rok přerušena a navíc byla původně schválena jen do konce loňska. Biolíh se do benzínů v ČR zatím nepřidává.

Rozjezd se opožďuje

Česko zatím v zavádění biopaliv neplní cíle, které si stanovilo. Podobně je na tom ale i Evropská unie jako celek. Výrazným posunem vpřed by mělo být podle MZe právě plošné přimíchávání od roku 2007.

Český program podpory biopaliv musí být ještě schválen Evropskou unií. Jeho uskutečnění také vyžaduje legislativní změny, například novelu zákona o spotřební dani. Stěžejním problémem přimíchávání biopaliv do fosilních paliv bude vyřešení všech technických záležitostí, uvádí se v materiálu. Pro tento účel budou třeba rozsáhlé investice, především do nových výrobních kapacit.

Přínosem programu je podle resortu posílení odbytových jistot u nemalé části zemědělské rostlinné produkce, snížení škodlivých emisí v dopravě a vytvoření nových pracovních míst. K jiným než potravinářským účelům by mohlo být využito kolem 350 tisíc hektarů zemědělské půdy.  

Nahrazení části fosilních paliv biopalivy vyžadují směrnice EU. Podíl biopaliv na unijním trhu se zvýšil z 0,2 % v roce 2000 na 0,8 % v roce 2004. Předpokládaných dvou procent pro rok 2005 ale EU nedosáhla. Existují přitom významné rozdíly v úsilí členských států, nejdál je ve využití biopaliv Německo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám