Hlavní obsah

Tvrdý brexit by mohl britský finanční sektor připravit o víc než bilión

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský finanční průmysl by mohl v důsledku takzvaného tvrdého brexitu zahrnujícího odchod Británie z jednotného evropského trhu přijít na tržbách až o 38 miliard liber (téměř 1,2 biliónu korun). Vyplývá to podle agentury Reuters ze studie poradenské společnosti Oliver Wyman.

Foto: Profimedia.cz

Londýnská finanční čtvrť

Článek

Pokud by britské finanční společnosti ztratily volný přístup na trhy členských zemí Evropské unie, mohlo by podle studie zaniknout až 75 tisíc pracovních míst a ztráta daňových příjmů pro britskou vládu by se vyšplhala až na deset miliard liber.

Šéf německé centrální banky a člen rady Evropské centrální banky (ECB) Jens Weidmann v září varoval, že pokud Británie v rámci odchodu z Evropské unie opustí rovněž Evropský hospodářský prostor (EHP), ztratí finanční instituce sídlící ve Spojeném království takzvaná passportingová práva, která jim umožňují volné provozování aktivit po celé EU.

Podmínkou je volný pohyb osob

Podle Bruselu si Británie zachová přístup k jednotnému evropskému trhu pouze v případě, pokud bude nadále umožňovat volný pohyb obyvatelům EU. Ve finančním sektoru nyní rostou obavy z toho, že britská vláda se přístupu k jednotnému evropskému trhu v rámci jednání o odchodu z EU vzdá, napsala agentura Reuters.

"Je v zájmu všech, aby jednání měla pozitivní výsledek, který bude výhodný pro Británii i EU, způsobí minimální škody (finančnímu) průmyslu a prospěje zákazníkům," uvedl místopředseda společnosti Oliver Wyman Hector Sants, který byl v minulosti šéfem britského úřadu pro regulaci finančního sektoru.

Budoucnost Londýna jako evropského finančního centra bude hrát při rozhovorech o odchodu Británie z EU důležitou roli. Finanční sektor se totiž významně podílí na britském hrubém domácím produktu a je klíčovým zdrojem daňových příjmů.

Brexit je dobrý pro konzultanty

Finanční služby v Británii podle studie firmy Oliver Wyman zaměstnávají kolem 1,1 miliónu lidí. Odvětví ročně vytváří tržby v rozsahu 190 až 205 miliard liber (5,8 až 6,3 biliónu korun) a na daních platí 60 až 67 miliard liber (1,8 až 2 bilióny korun).

Pokud by Británie v rámci brexitu zůstala v EHP, zaniklo by podle studie jen kolem 4000 pracovních míst a výpadek v tržbách by činil pouze dvě miliardy liber (61,8 miliardy korun).

Agentura Bloomberg koncem září napsala, že brexit je naopak dobrou zprávou právě pro konzultantské firmy, které mají najednou více práce. Mzdy v oboru meziročně stouply o devět procent a zhruba o desetinu také stoupla poptávka po konzultantech na pracovním trhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám