Hlavní obsah

Mezi vinaři roste poptávka po vinařských boxech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Na jihu Moravy roste zájem o pronájem soukromých vinných boxů ve vinotékách a vinařských sklípcích. Zákazníci si v nich mohou uložit až stovky lahví vín, o které se stará speciální personál, a kdykoliv si je vyzvednout, nebo zkonzumovat přímo na místě při oslavách a večírcích.

Článek

Vinařské boxy si pronajímají především lidé, kteří za víno utrácejí tisíce korun ročně. Vyplývá to z ankety mezi provozovateli vinoték.

Za pronájem boxu pro 100 lahví zaplatí zájemci v průměru kolem 500 korun ročně. Kromě prostředí ideálního pro dlouhodobé zrání vína získávají často také věrnostní slevy pro nákup vína nebo možnost účastnit se speciálních vinařských akcí a ochutnávek.

V Šatově nabízí vinařské boxy od roku 1996

První boxy začala svým klientům nabízet v roce 1996 firma Znovín Znojmo. Ve stylově zařízeném Moravském sklípku v Šatově na Znojemsku zřídila 1400 uzamykatelných boxů s kapacitou 100 až 200 lahví. "Poslední roky je o ně eminentní zájem a museli jsme zřídit pořadník. Na jaře jsme vybudovali dalších 300 boxů a i ty už jsou téměř zaplněny," řekl ředitel firmy Petr Vajčner.

Mezi nájemci šatovských boxů jsou i známé osobnosti jako herec Miroslav Donutil či hokejový brankář Dominik Hašek. Velká část zákazníků pochází z Prahy a na jih Moravy přijíždí na dovolené, obchodní jednání nebo oslavy.

Většina vinoték uskladňuje i vína nakoupená jinde

Ve vinných boxech v Šatově si mohou lidé uskladnit pouze vína od Znovínu Znojmo, většina ostatních firem ale svým zákazníkům umožňuje uložit si i vína nakoupená jinde.

"U nás je nepsaným pravidlem, že vlastní vína mohou tvořit maximálně třetinu ze všech lahví. Majitelé boxů chodí pravidelně na naše každotýdenní degustace a nakupují převážně vína z naší nabídky," řekla majitelka Vinné galerie sídlící u brněnského parku Lužánky. Pronájmy vinných boxů umožnila vinotéka zhruba před rokem, ze 197 jich má obsazenu zatím asi třetinu.

Vlastní víno bez jakéhokoliv množstevního omezení si mohou lidé uložit také v prostorách brněnské vinotéky U královny Elišky na Mendlově náměstí. Kapacita skladovacích prostor je podle majitelky Evy Ventrubové zaplněna asi z 90 procent.

"Smlouvy podepisujeme na rok a většina zákazníků si je automaticky prodlužuje na další rok. Převážná většina z nich konzumuje víno přímo u nás na rodinných nebo firemních oslavách, někteří si je ale odvážejí domů, kde na dlouhodobé uložení vína nemají podmínky," řekla Vebtrubová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám