Hlavní obsah

Mezi Německem a Dánskem začala stavba nejdelšího ponořeného tunelu světa

Novinky, bož

Po více než deseti letech plánování začala stavba ponořeného tunelu Fehrmarnbelt, spojujícího německý ostrov Fehmarn s dánským ostrovem Lolland. Tunel sestoupí až 40 metrů pod hladinu Baltského moře. Otevřen pro dopravu by měl být v roce 2029. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po 10 letech plánování začala výstavba nejdelšího ponořeného tunelu na světě mezi Německem a DánskemVideo: Latin America News Agency, Reuters

 
Článek

Podle deníku Bild bude tunel 18 kilometrů dlouhý a celý projekt bude stát 7,1 miliardy eur (194,3 miliardy korun).

Realizaci projektu přitom ohrožovalo řada žalob, kterou podaly Německý spolek pro ochranu přírody (Naturschutzbund Deutschland) a provozovatel trajektů Scandlines.

Foto: Mapy.cz

Tunel bude také nejdelší stavbou kombinující silniční a železniční dopravu. Součástí budou dvě oddělené dvouproudé silnice pro motorové vozy a dvě elektrifikované koleje pro železniční dopravu.

Zatímco dnes cesta vlakem mezi Kodaní a Hamburkem trvá zhruba čtyři a půl hodiny, až bude tunel dokončen, vlaky by to měly stihnout za dvě a půl hodiny, uvedl Jens Ole Kaslund, technický ředitel dánské společnosti Fenerb A/S, která projekt realizuje.

Stavba metra D v září nezačne, zahájení se o půl roku odkládá

Ekonomika

Televizní stanice CNN připomněla, že v roce 1993 byla dokončena stavba podmořského tunelu od kanálem La Manche, spojujícího Francii a Velkou Británii. V něm auta urazí dokonce 50kilometrovou vzdálenost, je tedy delší než Fehrmarnbelt.

Rozdíl je však v tom, že tento tunel vznikl metodou ražení. Ražba tedy začala na pevnině a stroje následně tunel prorazily v dostatečné hloubce pod mořským dnem. Vůbec tedy není v kontaktu s vodou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám