Hlavní obsah

Mentlík: Union banka by mohla otevřít v řádu dní

– OSTRAVA
Novinky, Ivan Trnka

Spíše v řádu dní než týdnů by mohla Union banka opět otevřít své pobočky a umožnit tak klientům dostat se ke svým penězům. V Ostravě to na tiskové konferenci to řekl generální ředitel Union banky Roman Mentlík. Jak dále uvedl, představenstvu se podařilo v těchto dnech významně posílit likviditu banky.

Foto: Skautský oddíl Limba Plzeň

Visatec - jak dlouho se udržíte na tyči?

Článek

"Není však čas na přehnaný optimismus. Na normální provoz by to však stačilo," poznamenal vzápětí Mentlík. Osobně je přesvědčen, že likvidita banky je nyní dobrá. Spíše podle něj zůstává ve vzduchu právní problém - banka musí ke všem klientům přistoupit stejně a nemůže si dovolit zvýhodnit kteréhokoliv věřitele.

Jak budou případné výběry vypadat, není podle Mentlíka rozhodnuto. Odmítl spekulovat na jaké maximální částce by se mohly pohybovat. Každopádně však nemá banka tolik, aby všechny vklady vyplatila.

Ke konkusu prý není důvod

Mentlík rovněž odmítl spekulovat nad věřiteli, kteří podali na banku návrh na konkurs. Má být mezi nimi údajně i věřitel z Panenských ostrovů, kterému má banka dlužit 150 tisíc dolarů. "Je to svobodné rozhodnutí každého věřitele. Podle našeho právního rozboru však není ke konkursu důvod," uvedl Mentlík.

Podle generálního ředitele se nadále situace v bance analyzuje a další postup bude jasnější až poté, kdy centrální banka předá Union bance potřebné informace, po vyhotovení finančních auditů apod. Mentlík je přesvědčen, že situace v bance, pokud by se neřešila, vedla k nucené správě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám