Hlavní obsah

Megalomanská Dubai World je blíže krachu, věřitelé nechtějí odklad splátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dubaj
Aktualizováno

Dubajská developerská společnost Nakheel zřejmě nedostane půlroční odklad splátek, jak požadovala. Sumu 3,5 miliardy dolarů bude muset uhradit věřitelům příští týden, jak bylo plánováno. Firma je součástí skupiny Dubai World. O odklad splátek požádala minulý týden a vyvolala tím poprask na finančních trzích.

Článek

Skupina menšinových věřitelů tvrdí, že poslala do Dubaje dopis, v němž uvádí, že odklad splátek není možný. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na důvěryhodný zdroj. 

Skupina je malá, má asi 25 procent pohledávek, ale právo případnou dohodu o odkladu splátek zablokovat. Očekává, že peníze se splatností 14. prosince obdrží.

Spornou emisi uznaly soudy ve Velké Británii, není jasné, zda totéž udělají soudy v Dubaji. Ti, co Dubaji peníze půjčili, tak musí počítat i se ztrátou.

Státní koncern, na němž do velké míry stojí dubajská ekonomika, má závazky ve výši 60 miliard dolarů. Věřiteli jsou nejčastěji banky - britské či americké. Jen u Royal Bank of Scotland má Dubai World závazek dvou miliard dolarů.

Nakheel dostal už minulý týden pomoc od státního fondu ve výši 2,5 miliardy dolarů na splátky závazků. Suma ale nepokryje ani první splátku.

Megalomanské projekty

Ve městě společnost po léta budovala obří stavby, umělé ostrovy v moři a další megalomanské projekty. Měly přilákat především turisty, zájem ale postupně opadá a projekty nevydělávají tolik, kolik si investoři představovali.

Představa investorů, že za závazky firmy se zaručí dubajská vláda či sousední bohatý emirát Abú Dhabí, se úplně neplní. Abú Dhabí, emirát bohatý na ropu, se zárukami váhá.

Reklama

Související témata:

Související články

Dluhy Dubaje potápí akciové trhy

Obavy ohledně finančních problémů Dubaje rozkolísaly akciové trhy po celém světě. Finanční trhy se ponořily do červených čísel kvůli finančním problém emirátu...

Výběr článků

Načítám