Hlavní obsah

Mefedron je nebezpečná droga a musí se zakázat, apeluje Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Zakažte mefedron, vyzvala ve středu Evropská komise 12 zemí Evropské unii, v nichž je tato podle Bruselu nebezpečná droga stále legální. K nim podle údajů komise patří i Česko a Slovensko. Naopak v 15 státech už byl mefedron zakázána.

Článek

Komise chce, aby země zastavily volné šíření této drogy po Evropě. Podotýká, že jen v Británii je tato látka spojována s nejméně 37 úmrtími.

"Mefedron je nebezpečná droga. Můžete ji sehnat na internetu nebo na rohu ulice. Kvůli této droze již zemřeli lidé. Naléhám proto na vlády, aby jednaly rychle, aby tato droga podléhala kontrole a aby podléhala trestu," vyzvala eurokomisařka Viviane Redingová.

Komise proto navrhla zákaz výroby a prodeje mefedronu v celé unii. Za jeho porušení by měly být zavedeny trestní postihy. O návrhu budou jednat členské země v Radě EU.

Účinky mefedronu jsou srovnatelné s kokainem či extází. Většinou se prodává ve formě prášku, ale je možné se setkat i s kapslemi či tabletami. Regulovanou látkou je podle komise v 15 z 27 států unie (Rakousko, Belgie, Dánsko, Estonsko, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Litva, Lucembursko, Malta, Polsko, Rumunsko, Švédsko a Británie).

V dubnu a květnu policisté a celníci zachytili 20 kilogramů mefedronu, který mířil do Česka poštou. Mefedronu se slangově říká mňau-mňau a lze jej objednat na internetu, kde se prodává jako bílý prášek na hnojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám