Hlavní obsah

Mateřská firma Airbusu se loni vyškrábala zpět k zisku

– Mnichov

Evropský koncern EADS, který je mateřskou společností výrobce letadel Airbus, se v loňském roce vrátil k zisku. Čistý zisk vystoupal na 553 miliónů eur (13,4 miliardy Kč) po ztrátě 800 miliónů eur v roce 2009, kdy firma zaúčtovala mimořádné náklady kvůli zpoždění programu vojenského letounu A400M. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Pascal Rossignol , Reuters

Obří Airbus A380 v letu v Paříži

Článek

Příjmy společnosti se zvedly o sedm procent na 45,8 miliardy eur. Provozní zisk činil 1,231 miliardy eur. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali čistý zisk 500 miliónů eur při příjmech 44,681 miliardy eur a provozní zisk 1,236 miliardy eur.

Airbus vytváří téměř dvě třetiny tržeb EADS a loni získal nové objednávky na 574 nových letadel v hodnotě 74 miliard dolarů (asi 1,3 biliónu Kč) podle katalogové ceny. Již třetí rok za sebou tak překonal konkurenční americký Boeing. K růstu objednávek přispělo oživení letecké přepravy, především pak vysoký růst v Asii.

EADS rovněž vyrábí helikoptéry Eurocopter, satelity Astrium a vojenské elektronické systémy Cassidian. V letošním roce očekává EADS vyšší příjmy. Provozní zisk bez mimořádných položek má zůstat téměř beze změny, protože firma chce zvýšit výdaje na vývoj, jak připomněly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám