Hlavní obsah

Manipulativní tabulka a fake news, zlobí se Schillerová na situaci kolem sazeb u piva

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po internetu několik dní koluje infografika s novými sazbami DPH na pivo, které jsou předmětem kritiky i vtipů. Ministryně financí Alena Schillerová tabulku ve čtvrtek označila za „manipulativní“ a „fake news“. Ministerstvo na dotaz Novinek zopakovalo, že za manipulaci považuje, že tabulka popisuje i sazby u nealko piva, které není podle zákona považováno za pivo. Že sazby u nápojů v tabulce jsou uvedeny správně, ministerstvo nepopírá.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

EET - levnější pivo. Babiš přišel na tiskovou konferenci před mimořádnou schůzí Sněmovny kvůli elektronické evidenci tržeb s transparentem, hájil s ním nápad snížit daň u sudového piva.

Článek

„Vůbec nepochybuji o tom, že prvního května si na jednu manipulativní tabulku a na fake news o třech sazbách na pivo nikdo už ani nevzpomene,“ napsala ministryně financí.

Její vlastní resort ale opakovaně potvrdil, že lišit se bude sazba čepovaného piva vypitého na místě a piva načepovaného do nádoby a odneseného domů – přesně jak tabulka upozornila.

„Snížená sazba DPH 10 procent bude aplikována pro stravovací služby, to znamená točené pivo konzumované v restauračním zařízení. Na balené pivo a točené pivo konzumované mimo restaurační zařízení bude nadále aplikována základní 21procentní sazba DPH,“ upřesnil Žurovec.

Tabulka uvádí i sazby u nealkoholického piva. To je ale z hlediska daňové legislativy považováno za nealkoholický nápoj, který se daní jinou sazbou DPH než pivo. A právě to je podle ministerstva manipulativní.

Započítal jsem DPH na Starobrno jako na pivo. Lidé si utahují ze Schillerové

Domácí

„Nealkoholické nápoje včetně nealkoholického piva budou nadále zařazeny do snížené 15procentní sazby DPH s výjimkou nápojů podávaných ve stravovacích zařízeních, které od 1. května 2020 podléhají 10procentní sazbě DPH,“ dodal Žurovec.

Jediná konkrétní výtka ministerstva se týká právě zařazení „extrémních modelových příkladů, které se údajně v praxi reálně nedějí. Například točené nealkoholické pivo načepované do džbánu a odnesené z provozovny.“

Na doplňující dotaz Novinek, které další části tabulky ministerstvo považuje za manipulativní, Žurovec žádné další příklady nejmenoval.

Uvádíte extrémní příklady, zlobí se ministerstvo na tabulku k DPH u piva

Ekonomika

„Je důležité si uvědomit, že zákazník platí stejnou cenu a případný rozdíl je marží provozovatele stravovacího zařízení,“ zdůraznil Žurovec. To uvedla i Schillerová rozhovoru pro Seznam Zprávy. Změna prý neznamená zlevnění piva.

Premiér Andrej Babiš ovšem uvedl, že pivo může být až o pět korun levnější, když se hospodští rozdělí.

Ať se hospodští podělí a pivo bude levnější, má jasno Babiš

Domácí

Na špatnou sazbu DPH u piva do džbánku si došlápne berňák

Vypořádat se se situací, kdy hostinský zaeviduje za pivo čepované s sebou 10procentní sazbu DPH místo 21procentní, bude podle Žurovce pro Finanční správu snadné. „Finanční správa disponuje nástroji, jak případné nekalé jednání (krácení DPH) ze strany prodávajícího odhalit,” uzavřel.

Jiného názoru je hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda. „Složitý systém svádí k hledání skulinek, jejichž prostřednictvím by bylo možné daňovou povinnost snížit či zcela obejít,” uvedl.

„Z hlediska administrativního je jednoznačně nákladnější právě situace, kdy úředník tyto skulinky musí hlídat a zalepovat. Pokud by neexistovaly, může se věnovat něčemu jinému,” dodal ekonom.

„Nejčistším a celospolečensky nejlevnějším řešením by bylo stanovit jednu sazbu, ať je pivo – alko i nealko – konzumováno v jakékoli podobě,” uzavřel Kovanda.

Sazby DPH na pivo
„Do snížené sazby DPH 10 % bude nově od 1. května spadat položka 'stravovací služba a podávání nápojů včetně točeného piva'. Pokud tak zákazník v rámci 'restauračních služeb' požívá točené pivo, nealko pivo, limonádu apod., všechny tyto položky budou nově v sazbě 10 %. Stále přitom platí, že musí být naplněna podstata restaurační služby, u níž existuje přidaná hodnota, jako je například obsluha, posezení, klimatizace, využití WC, úklid sklenice, její umytí a další rysy typické pro restaurační služby, které je povyšují nad pouhé 'dodání zboží'. Právě a jedině u restauračních služeb umožňuje harmonizovaná evropská úprava aplikovat sníženou sazbu DPH u prodeje alkoholických nápojů. Prodej točeného piva do plastového kelímku u stánku v rámci sportovní či kulturní akce byl a i po novele zákona dále bude považován za 'dodání zboží', neboť u takového stánku nedochází k převažujícímu naplnění rysů restaurační služby (je to srovnatelné s dodáním zmrzliny v kornoutu).”
Zdroj: Ministerstvo financí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám