Hlavní obsah

Manažer VW dostal dva roky podmínku za korupci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRAUNSCHWEIG

Bývalý personální ředitel Volkswagenu a poradce německého exkancléře Gerharda Schrödera Peter Hartz byl ve čtvrtek odsouzen v severoněmeckém Braunschweigu v prvním procesu kolem korupčního skandálu automobilového koncernu Volkswagen. Hartzovi byl udělen dvouletý podmínečný trest vězení pokuta 576 000 eur (16 miliónů korun).

Článek

Hartz, který proslul jako špičkový manažer a poradce exkancléře Gerharda Schrödera pro tvrdé reformy pracovního trhu, se přiznal, že z firemních peněz postupně podplatil dvěma milióny eur šéfa vlivné zaměstnanecké rady Klause Volkerta. Odbory pak bez většího odporu vstřebávaly nezbytné změny v chodu podniku.

I přes poměrně vysoké částky, které Hartz na korupci vydával, zůstal bývalý vysoký manažer ušetřen vězení. Důvodem bylo plné přiznání [celá zpráva] a objasnění mechanismů korupce ve VW, jakož i to, že se Hartz osobně neobohacoval. Takto se již předem dohodli Hartzovi obhájci s justicí. Soud tak svým verdiktem v zásadě vyhověl požadavkům obžaloby.

Hartzova kauza je však zřejmě jen úvodem série procesů, neboť v korupčním skandálu VW nyní justice stíhá 14 osob, mimo jiné podpláceného Volkerta.

Aféru předloni odstartovalo odhalení, že personální šéf dceřiné Škody Auto Helmuth Schuster a manažer VW Klaus-Joachim Gebauer žádali úplatky za zakázky a cestou nastrčených firem převáděli peníze na svá vlastní konta. Pak se mimo jiné provalily také delikátní návštěvy nevěstinců a nákladné výletní cesty na útraty VW.

Reklama

Související články

Invaze Volkswagenu v Číně

Pokud se vám zdá, že je nyní snad až moc zpráv z Číny, pak byste měli vědět, že právě v těchto dnech probíhá autosalon v Pekingu. Jeho význam je nyní...

Výběr článků

Načítám