Hlavní obsah

Maloobchodníkům se v listopadu nedařilo, lidé šetří na horší časy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tržby obchodníků se loni v listopadu v porovnání se stejným obdobím roku 2011 snížily o 1,8 procenta po říjnovém růstu o 2,2 procenta. Po očištění o vliv pracovních dní se tržby meziročně propadly dokonce o 3,5 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Maloobchodníci v listopadu zaznamenali s tržbami pokles.

Článek

„Po slabé průmyslové výrobě a nárůstu nezaměstnanosti se tak tento měsíc jedná o další číslo potvrzující pokračující recesi české ekonomiky, jejíž hlavní příčinou je slabá spotřeba domácností,“ uvedl analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Podle analytika Miroslava Frayera z Komerční banky údaje potvrzují, že spotřebitelé jsou ve svých výdajích velmi obezřetní a stále šetří na horší časy. „Slabost spotřebitelské poptávky je způsobena poklesem reálných mezd, nepříznivou situací na trhu práce či vládními opatřeními na snižování deficitu,“ připomněl Fraye. Dodal, že ani letos by se situace neměla výrazněji měnit.

Na poklesu tržeb se podepsal nižší prodej v motoristickém segmentu i v samotném maloobchodě. Podle ČSÚ pokračoval pokles prodeje potravin, mírně klesl také prodej oděvů a obuvi.

Stoupl pouze prodej počítačových a komunikačních zařízení, dařilo se i prodejům zboží přes internet či prostřednictvím zásilkové služby. Maloobchodní prodejci tak podle analytika Miroslava Nováka ze společnosti Akcenta budou muset letos počítat až na výjimky s dalším poklesem tržeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám