Hlavní obsah

Makléř způsobil švýcarské bance UBS ztrátu dvě miliardy dolarů

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych
Aktualizováno

Největší švýcarská banka UBS uvedla, že jeden z jejích makléřů způsobil neautorizovanými obchody ztrátu, kterou odhaduje až na dvě miliardy dolarů (asi 36 miliard korun). Informovala o tom agentura Reuters. Britská policie v souvislosti se ztrátou zadržela 31letého muže.

Článek

„Jednatřicetiletý muž byl v brzkých ranních hodinách zatčen v centru Londýna pro podezření z podvodu a zneužití postavení," informoval mluvčí londýnské policie s tím, že dotyčný zůstává v policejní vazbě. Mluvčí UBS následně potvrdil, že muž pracoval v Londýně a byl zadržen policií. Podle švýcarských novin Neue Zürcher Zeitung pracoval podezřelý v londýnské divizi akcií.

„Věc je nadále v šetření, současné odhad ztráty se pohybuje kolem dvou miliard dolarů," sdělila banka.

„Je možné, že se tato ztráta může projevit v záporném hospodářském výsledku za třetí čtvrtletí tohoto roku,“ uvedla UBS v prohlášení s tím, že účty klientů zasaženy nebyly. Další podrobnosti nezveřejnila. Akcie švýcarské banky se ihned propadly o osm procent.

Není to poprvé, kdy banka přišla na neoprávněné transakce svých makléřů. Důkazem toho může být i případ francouzské banky Société Générale, kterou její tehdejší makléř Jérôme Kerviel připravil o zhruba o pět miliard eur (122,5 miliardy korun).

„Udivujeme mě, že to ještě lze v současnosti takto uskutečnit," podivuje se analytik Claude Zehnder ze společnosti ZKB. „Je zřejmé, že mají problém s řízením rizik," dodal. Přestože částka není podle něj až tak velká, vrhá špatné světlo na důvěru v tuto banku.

Velké propouštění

UBS se snaží získávat zpět důvěru klientů. V roce 2008 totiž byla nucena požádat o státní pomoc v důsledku masivních ztrát způsobených držením značného množství toxických aktiv.

Stále nemá peněz nazbyt. Minulý měsíc oznámila, že chce propustit v rámci úsporného plánu asi 3500 zaměstnanců, a ročně tak na nákladech ušetřit dvě miliardy švýcarských franků.

Investiční banky po celém světě byly v minulých měsících zasaženy nižší frekvencí obchodování kvůli dluhové krizi v eurozóně i ve Spojených státech. Negativně se projevují i nařízení, která nutí banky k držení většího množství kapitálu, aby byly lépe chráněny před možnými turbulencemi na finančním trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám