Hlavní obsah

Majitel Cinema City zavře stovky kin, desetitisíce lidí mohou přijít o práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská společnost Cineworld, druhý největší provozovatel kin na světě, zavře všechna svá kina ve Spojených státech, Británii a Irsku. V Americe má 546 kin, v Británii a Irsku 128. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj. Zprávě tento týden předcházelo přeložení očekávaných filmových premiér, například novou bondovku Není čas zemřít diváci zhlédnou nejdříve na jaře.

Foto: ČTK/AP/Leo Hudson

Premiéra nové bondovky (na snímku Daniel Craig) už byla zase odložena. Celý obor se propadá.

Článek

Řetězec zaměstnává v USA, Británii a ve střední Evropě kolem 37 500 lidí. Jen v Británii je tak ohroženo 5500 pracovních míst, napsal zpravodajský server BBC. Kina Cineworldu začala po plošných karanténách znovu otevírat v červenci.

V České republice koupil Cineworld v roce 2014 řetězec Cinema City. V ČR pod něj spadá podle webu společnosti „12 multiplexů a jeden megaplex v sedmi městech (Praha, Brno, Liberec, Pardubice, Plzeň, Ústí nad Labem, Ostrava)”. O omezení provozu v ČR agentury ani společnost neinformovaly.

Producenti snímku o Jamesi Bondovi Není čas zemřít v pátek oznámili další několikaměsíční odklad premiéry. Nově je naplánována až na začátek dubna příštího roku. Film se měl původně začít promítat už tento duben, kvůli pandemii covidu-19 ale byl na jaře termín přeložen na listopad. Odkládání premiér a nárůst nově nakažených koronavirem maří naděje odvětví na oživení.

Premiéra bondovky Není čas zemřít se už zase odkládá

Film

Společnost Cineworld, jejíž akcie se obchodují na londýnské burze, podle nedělníku The Sunday Times napsala britskému premiérovi Borisu Johnsonovi i ministru kultury Oliveru Dowdenovi. Varovala je, že odvětví přestává situaci ekonomicky zvládat.

Obří ztráta

Své investory společnost upozornila 24. září, že pokud bude nucena znovu zavřít kina, bude patrně potřebovat další finance. V prvním pololetí Cineworld vykázal ztrátu 1,64 miliardy dolarů (bezmála 38 miliard Kč). Akcie společnost od počátku roku odepsaly 82 procent.

Diváci se do kin vrátili na snímek Tenet režiséra Christophera Nolana, který měl být i testem, jak se publikum během uvolňování restrikcí na sklonku srpna zachová, uvedl Cineworld. Avšak odkládání premiér - vedle nové bondovky diváci uvidí později třeba snímek Black Widow (Černá vdova), kde hraje superhrdinku Scarlett Johanssonová - publikum od návštěvy kina odrazuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám