Hlavní obsah

Madeta bude kvůli koncentrování výroby příští rok opět propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Jihočeská mlékárna Madeta propustí v průběhu příštího roku 100 lidí a zavře dva ze šesti svých provozů. Důvodem je další koncentrování výroby, jak uvedl pro Lidové noviny generální ředitel Milan Teplý. V letošním roce se Madeta "rozloučila" už se 168 lidmi z důvodu razantního omezování výdajů.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Ilustrační foto

Článek

Madeta letos přistoupila i ke zrušení sušárny mléka ve Strakonicích, kde ke konci provozu bylo kolem 30 lidí. Další zaměstnanci Madetu opustí v první polovině příštího roku. Teplý zatím neprozradil, jaké provozy firma uzavře.

Podle Teplého se hodlá Madeta více orientovat na export. V současnosti vyváží zhruba čtvrtinu své produkce. V hledáčku má trhy v Maďarsku, Rusku, Slovinsku a Chorvatsku. Madeta také zřídila institut pro vývoz do Ruska, který by jí měl umožnit rychle reagovat na požadavky trhu.

Madeta zužitkuje kolem 400 miliónů litrů mléka ročně, což je pětina celkové produkce v zemi. Denně zpracuje kolem 1,1 miliónu litrů. Podnik vyrábí přes 239 různých výrobků. Téměř 50 procent produkce tvoří sýry. Firma v současné době zaměstnává přibližně 1700 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám