Hlavní obsah

Maďarsko opouštějí zahraniční investoři

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko zasáhla vlna odchodů zahraničních investorů, kteří se odvolávají na pokles poptávky. Z města Komárom například odchází společnost Nokia a o práci přijde 1800 lidí. Tento krok bude mít dopad i na nezaměstnanost na Slovensku, protože v Komáromu pracovali také obyvatelé z jižního Slovenska.

Foto: archiv Pravo, Právo

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Nokia, která se po odprodeji své mobilní divize Microsoftu soustředí na výrobu telekomunikačních zařízení, přesouvá výrobu do Asie.

Vedení budapešťského podniku Danone v červnu oznámilo, že v roce 2015 propustí všech 155 zaměstnanců a ukončí výrobu. Na sníženou poptávku se odvolala rovněž společnost Douwe Egberts Hungary, která postupně propustí 184 zaměstnanců své pobočky v hlavním městě Maďarska.

Server index.hu uvedl, že zaměstnance této společnosti zasáhla zpráva nečekaně, protože před několika týdny dorazily do Budapešti nové stroje. Ty budou nyní přemístěny do poboček v jiných zemích.

Do poloviny roku 2015 uzavře svou budapešťskou pobočku také francouzský výrobce pneumatik Michelin. Práci ztratí 512 lidí. Francouzi přesunou výrobu do Polska. Samsung letos v dubnu uzavřel svůj závod ve městě Göd.

Automobilky nabírají

Doposud největším odchodem investora z Maďarska bylo uzavření závodu firmy Elcoteq v roce 2011 ve městě Pécs. Smlouvu s ní tehdy vypověděl závod Nokia v Komáromu a firma postupně propustila 7000 zaměstnanců. Propuštění provázely demonstrace pod heslem „Nechte nás pracovat, nechte nás žít“. V roce 2002 uzavřela firma IBM svůj závod ve městě Székesfehérvár a o práci přišlo 3700 lidí.

Mezi pozitivní příklady úspěšných zahraničních investicí patří závod Audi ve městě Győr a závod Mercedes ve městě Kecskemét. Tyto podniky zvyšují výrobu a hledají nové zaměstnance. Naopak závod Suzuki v Ostřihomi musel v důsledku krize propouštět. Loni propouštěl také ukrajinský vlastník železáren Dunaferr ve městě Dunaújváros, ale letos oznámil nové investice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám