Hlavní obsah

Maďarsko a Polsko vetují unijní rozpočet. Kvůli podmínce s vládou práva

Právo, ivi (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko a Polsko vetují unijní rozpočet na léta 2021 až 2027. V dopise adresovaném německé kancléřce Angele Merkelové, předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové a předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi to oznámil předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Agentuře MTI to v pondělí potvrdil Orbánův mluvčí Bertalan Havasi.

Foto: Tamas Kaszas, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Budapešť chce rovněž vetovat fond na obnovu ekonomik v souvislosti s pandemií covidu-19. Orbánově vládě vadí záměr podmínit vyplácení peněz z evropských fondů dodržováním principů právního státu.

Čerpání unijních peněz bude spojeno s vládou práva. K nevoli Polska a Maďarska

Evropa

Na podmínce propojit čerpání unijních peněz a dodržovat principy právního státu se shodli zástupci členských zemí a Evropského parlamentu. V budoucnu by podle nich mělo být vyplácení peněz z fondů EU provázané s respektováním demokratických zásad, jako je nezávislost soudů nebo svoboda slova.

Sorosova objednávka

Podle maďarské vládní strany Fidesz premiéra Viktora Orbána plní Brusel objednávku amerického miliardáře George Sorose. „Tuto podmínku chce Brusel použít k vydírání a k vyvíjení nátlaku na Maďarsko a státy, které odmítají migraci, chrání své hranice, svou kulturu a svoji národní suverenitu,” uvedl Fidesz v prohlášení.

Norsko se chystá sebrat peníze Polsku a Maďarsku

Evropa

Podle Orbánovy strany Brusel využívá veškeré nástroje k tomu, aby v Maďarsku nahradil pronárodní vládu levicovou proimigrační vládou. „Je ostuda, že uprostřed koronavirové pandemie a islámských útoků se Brusel zabývá politickým vydíráním, místo aby pomáhal členským státům v obraně,” dodal Fidesz.

Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargová varovala, že maďarskou vládu tím nutí k odmítnutí unijního rozpočtu a fondu na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirovými omezeními.

„Jejich vyplácení vážou k politickým a ideologickým podmínkám,” zdůraznila Vargová. Podle ministryně „spořivé” státy v čele se Švédskem a Nizozemskem schválně vytvořily situaci, aby Maďarsko a Polsko nemohly jinak než návrh odmítnout.

Polsko obdobný dopis prostřednictvím premiéra Mateusze Morawieckého odeslalo hlavním představitelům Evropské unie podobný dopis už před čtyřmi dny. Předseda vlády v něm varuje, že jeho země zablokuje sedmiletý rozpočet, pokud bude vyplácení peněz z fondů EU podmíněno vládou práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám