Hlavní obsah

Maďaři zuří, v neděli už nenakoupí

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť

Maďarsko stihla nákupní revoluce. Ovšem – zákazníky netěší. Nově si totiž už nenakoupí v neděli. „Zvykla jsem si na nedělní nákup. Bude mi to chybět, během pracovního týdne nemám na chození po obchodech čas,“ vzdychá nešťastně Andrea Bakondiová z Budapešti. Na základě vládního rozhodnutí platného od 15. března Maďaři ztratili možnost nakupovat v neděli.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V neděli jsou uzavřeny obchody i v největším nákupním centru v Maďarsku Arena Plaza.

Článek

„Je to blbost. Nechápu, proč nám Orbán diktátorským způsobem zakázal tohle nakupování. Je to podle mě tah namířený hlavně proti zahraničním řetězcům. Ty chce Orbán poškodit a dostat ze země,“ zlobí se László Kovács.

„No, dřív jsme také nemohli nakupovat v neděli a hlady jsme neumřeli. Podle mě to nebude zas až takový problém,“ namítá Erzsébet, která si jinak přála zůstat v anonymitě. „Nemám s tím nejmenší problém. Ať jsou rodiny spolu a netráví volný čas po obchodních centrech. Ať mají prodavačky v neděli volno. Zákazníci ať si nakoupí v sobotu,“ přidává se Gyula Renecsák z města Bicske.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čtyři obchody z 200

„Zvykla jsem si setkávat se s kamarádkami o víkendu v nákupním středisku. Teď o tu možnost přijdeme,“ krčí čelo Éva bydlící nedaleko největšího nákupního střediska Maďarska Arena Plaza v Budapešti.

„V neděli bude v Arena Plaza otevřeno jen kino, restaurace a maximálně čtyři obchůdky,“ řekla Právu Judit Balatoniová, generální tajemnice Svazu maďarských nákupních center. Obří nákupní středisko má přitom plochu přes 66 tisíc metrů čtverečních a je tu 200 obchodů.

Zeptali jsme se vzorku desetitisíce pracovníků obchodu – vyslovili se jednomyslně proti zákazu
István Gaskó, šéf odborové organizace

V neděli tam nově lze podle zákona prodávat jen dopoledne, a to květiny, léky, noviny, chléb a pečivo. „Většina obchodníků je pro nedělní prodej, v tento den mívali dost velký obrat. Od loňského listopadu lobbujeme proti zákonu zakazujícímu nedělní prodej, bude mít obecně jen negativní důsledky,“ dodává Balatoniová.

Podle ní každý pátý Maďar byl zvyklý nakupovat v neděli. „Potraviny si obstarávalo v neděli podle průzkumu až 870 tisíc domácností,“ dodává.

Chtějí referendum

Svaz nákupních center a odbory se snaží vyvolat o zákazu referendum. „Jsme připraveni sbírat podpisy i v nákupních střediscích,“ uvedla Balatoniová. István Gaskó, šéf nezávislé odborové organizace Liga, vyčítá vládě, že před schválením zákona nekomunikovala o záměru s obchodníky a zástupci pracovníků obchodu.

„Zeptali jsme se vzorku desetitisíce pracovníků obchodu – vyslovili se jednomyslně proti zákazu nedělí. Proto jsme jedním z iniciátorů referenda,“ dodal Gaskó.

György Vámos, šéf Celostátního sdružení obchodníků, upozornil, že vláda chtěla uzavřením obchodů v neděli dosáhnout toho, aby rodiny trávily den společně. A aby zaměstnanci obchodů měli volno a zvýhodnily se menší obchody proti centrům. „Rozhodnutí však bude mít i negativní dopady, hrozí propouštění. Vypsání referenda v této otázce však nepodporujeme, má politický nádech,“ dodal Vámos.

Výjimkou jen rodinné obchody

V neděli smějí mít nově otevřeno jen obchody s rozlohou do 200 metrů čtverečních, které zaměstnávají jen majitele nebo rodinné příslušníky.

Zákaz podle odhadů může ohrozit 15 až 20 tisíc pracovních míst. Mluvčí společnosti Spar Márk Maczelka říká, že firma se snaží, aby zákaz neměl negativní dopad na zákazníky ani na zaměstnance. „V ostatní dny prodlužujeme provozní dobu v pobočkách. Snažíme se situaci zvládnout, abychom nemuseli propustit nikoho,“ slibuje. Spar rezolutně odmítl, že by nové opatření vlády vedlo k odchodu společnosti z Maďarska.

O nedělní nákupy nepřijdou ale Maďaři bydlící poblíž hranic: z maďarského Komáromu to mají do slovenského Komárna jen několik metrů přes most. Stejná situace je i mezi Ostřihomí a Štúrovem. Na Slovensku žádný nedělní zákaz neplatí.

Anketa

Jste pro zákaz nedělního prodeje ve velkých obchodech v ČR?
Ano
59,8 %
Ne
40,2 %
Celkem hlasovalo 28072 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám