Hlavní obsah

Maďaři protestují proti daňovým změnám

Budapešť
Aktualizováno

Stovky demonstrantů přerušily v pondělí ráno dopravu na budapešťském Markétině mostě. Protesty proti daňovým změnám vlády premiéra Viktora Orbána (FIDESZ) pokračují už několik dní.

Foto: MTI

Protestující zastavili provoz na Markétině mostě v Budapešti

Článek

Protestující se pak vydali na pochod městem a skandovali hesla „Orbáne, zmiz“ a „Špinavý FIDESZ“. Účastníci protestu vyzvali obyvatele dalších měst, aby se k akci připojili. Podle webu hvg.hu bude v úterý protest ve městě Győr na západě země.

Protesty vyvolala úprava daňového zákona pro živnostníky. Týká se paušální daně pro živnostníky a malé podnikatele. Podle agentury MTI je cílem vlády omezit možnost paušálních plateb.

Pokud živnost není pro podnikatele hlavní výdělečnou činností, platí v současnosti do systému 25 000 forintů (asi 1500 korun) měsíčně. Od prvního září se na všechny živnostníky bude vztahovat měsíční daň ve výší 50 000 forintů (asi 3000 korun).

Od prvního září můžou paušální daň využívat pouze živnostníci, kteří poskytují služby osobám, nikoliv firmám. Výjimkou budou jen taxikáři. Podle odpůrců nového systému až tři čtvrtiny živnostníků nemůžou od září využívat systém paušální daně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám