Hlavní obsah

Maďaři přišli na trik, jak obejít omezení na benzinkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda před týdnem omezila prodej pohonných hmot za regulovanou cenu pouze na soukromá vozidla, vozidla taxislužby a zemědělské stroje. Firemní vozy už musejí tankovat pohonné hmoty v tržní ceně. Podle televize RTL Klub ale část Maďarů přišla na jednoduchý způsob, jak nařízení obejít.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Trik” je jednoduchý: natankovat plnou nádrž soukromého vozu a pohonné látky pak doma přečerpat do firemního vozu. Že se tak děje, nepřímo potvrzuje i raketový růst prodeje souvisejícího vybavení.

„Společnost Kauffer nám potvrdila, že zájem o hadice na přečerpání pohonných hmot stoupl za poslední týden o 200 procent a zájem o kanystry na benzin dokonce o 450 procent,“ uvedla televize.

50 litrů denně: A co, když ne? 

Společnost MOL potvrdila, že u jejich čerpacích stanic v Maďarsku může motorista natankovat jen jednou denně maximálně 50 litrů. Společnost Lukoil oznámila, že u svých čerpacích stanic v Maďarsku omezuje tankování na 20 litrů denně.

Maďarům se nedaří zkrotit inflaci, v červenci vystoupila na 13,7 procenta

Ekonomika

Původně se omezení tankování jednou denně týkalo jen prodeje pohonných hmot za regulovanou cenu 480 forintů (30 korun) za litr, která je určena pro majitele maďarských soukromých vozů. Zahraniční řidič zaplatí u maďarských čerpacích stanic tržní cenu.

Mnozí upozorňují, že omezení na tankování jednou denně je v praxi neproveditelné. „Když natankuji u stojanu a pak při placení zjistí, že jsem v ten den už tankoval, to mi benzin vypumpují z nádrže? To bych chtěl vidět,“ kroutí hlavou jeden z motoristů.

Skupina MOL zvýšila čtvrtletní zisk o 40 procent

Ekonomika

Skupina MOL už začátkem června upozornila na neudržitelnost systému zastropování cen pohonných látek. „Regulací ceny pohonných hmot se zvýšila jejich spotřeba,“ upozornil tehdy MOL.

Maďarsko loni v listopadu zastropovalo ceny 95oktanového benzinu a nafty na 480 forintů (29 korun) za litr. Opatření mělo trvat jen tři měsíce, ale vláda premiéra Viktora Orbána ho postupně prodlužuje a mělo by platit minimálně do 1. října 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám