Hlavní obsah

Lotyšská ekonomika zrychlila meziroční pokles na 19,6 procenta

Aktualizováno

Propad lotyšské ekonomiky se ve druhém čtvrtletí ještě více zrychlil a hrubý domácí produkt (HDP) podle předběžných údajů meziročně klesl o 19,6 procenta. Sdělil to tamní statistický úřad. Výsledek je přesto lepší, než čekali analytici v anketě agentury Reuters. Ti počítali s meziročním propadem o 22 procent.

Foto: Louafi Larbi, Reuters

Článek

V prvním čtvrtletí ekonomika meziročně klesla o 18 procent, s podobným hospodářským propadem se ale potýkají i další pobaltské země, tedy Litva a Estonsko.

"Je to trochu horší, než se očekávalo, ale ne o mnoho," reagoval analytik finančního ústavu SEB Andris Vilks. "Je ale dobře, že jsou vidět určité známky stabilizace, protože ten propad nebyl o 22 až 25 procent," dodal. Za rok už by ale hospodářství podle něj mohlo opět růst.

Lotyšsko se propadá do stále hlubší recese po letech velmi silného růstu ekonomiky. Pobaltí patřilo k nejrychleji rostoucím oblastem v rámci Evropské unie, nyní si ale vede ze všech zemí EU zdaleka nejhůře. Litevské hospodářství ve druhém čtvrtletí kleslo o 22,4 procenta, Estonsko statistické údaje zveřejní až tento týden.

Lotyšská vláda očekává, že ekonomika za celý letošní rok vykáže propad asi o 18 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám