Hlavní obsah

Litva zakázala létat přes Bělorusko

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Litva od úterý zakáže letadlům, která budou přistávat na jejích letištích nebo z nich vzlétat, využívat běloruský vzdušný prostor. Uvedla to agentura AFP.

Foto: Mindaugas Kulbis, ČTK/AP

Letadlo společnosti Ryanair po přistání v litevském Vilniusu

Článek

„To, co se stalo, velice jasně ukázalo, že v případě, že naši občané letí ve vzdušném prostoru našeho sousedního státu, bohužel nejsou v bezpečí a nevíme, zda letoun nebude donucen k přistání z těch či oněch důvodů,” prohlásil litevský ministr dopravy Marius Skuodis.

O zákazu má piloty vyrozumět řízení letového provozu.

Litevská vláda doporučila svým občanům, aby se zdrželi cest do Běloruska, a vybídla k okamžitému návratu do vlasti Litevce, kteří jsou zrovna v této zemi. Litevský ministr zahraničí označil nedělní akci v Bělorusku za odraz zhoršené bezpečnostní situace v regionu.

Letecké pirátství, reaguje Ryanair na nucené přistání svého boeingu v Minsku

Ekonomika

K odklonu letu Ryanairu z řeckých Atén do litevského Vilniusu došlo v neděli odpoledne. Letu zbývalo několik minut k překročení hranic mezi Běloruskem a Litvou. Po vynuceném přistání v Minsku byli zadrženi opoziční blogger Raman Pratasevič a jeho přítelkyně.

Ryanair odsoudil zadržení svého letadla jako „letecké pirátství”. Přesto podle údajů z Flightradaru další let této společnosti do estonského Tallinnu proletěl nad Běloruskem.

Skvělá zpráva pro rodiny cestujících, napsala eurokomisařka po únosu dvou pasažérů

Ekonomika

Unijní úřad pro leteckou bezpečnost EASA v reakci na tento incident leteckým společnostem doporučil nelétat přes území Běloruska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám