Hlavní obsah

Litr nafty za týden zdražil o padesátník

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku i nadále zdražují. Litr nafty stál u čerpacích stanic ve středu průměrně 33,38 koruny, což bylo o 51 haléřů více než před týdnem. Litr benzínu Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil o 18 haléřů na 33,79 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Ceny pohonných hmot se tak drží na maximu od prosince 2014.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 10. říjnu.

Článek

Benzín i nafta v Česku zdražují zhruba od konce srpna. Průměrná cena benzínu za tu dobu vzrostla zhruba o 40 haléřů, u nafty se už zvýšila dokonce o 90 haléřů. O letních prázdninách ceny kolísaly.

Nejvíce i nadále motoristé platí za pohonné hmoty v Praze. Litr Naturalu 95 tam vyjde v průměru na 34,57 koruny, nafta stojí průměrně 34,21 koruny. Diesel tak za týden zdražil o 34 haléřů a benzín o sedm.

V žádném jiném kraji nestojí litr nafty více než 34 korun. Benzín tuto hranici přesáhl v dalších pěti regionech.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Petrochemický komplex v Íránu

Natural 95 zůstává nejlevnější v Jihočeském kraji s průměrnou cenou 33,30 koruny za litr. I zde došlo za týden ke zdražení o 18 haléřů. Za naftu si čerpací stanice účtují nejméně rovněž na jihu Čech, v průměru 32,90 koruny za litr. Ještě před týdnem si ovšem účtovaly o 55 haléřů méně.

Benzín i nafta budou zdražovat i nadále

Podle hlavního ekonoma Czech Fundu Lukáše Kovandy se v Česku začíná projevovat růst cen ropy na světových trzích, který se do tuzemských cen pohonných hmot většinou promítá s odstupem dvou až tří týdnů.

„Ropa typu Brent zdražila od začátku září do začátku října o více než deset dolarů na barel. Začátkem září se prodávala i za cenu pod 76 dolaru za barel, minulý týden vyskočila až nad 86,60 dolaru za barel. To je její nejvyšší úroveň od října 2014,“ připomněl Kovanda.

Růst cen pohonných hmot bude v nadcházejících týdnech umocňovat silný dolar
Lukáš Kovanda, Czech Fund

„Dne 4. listopadu vstupují platnost sankce USA namířené proti íránskému ropnému průmyslu. Právě obavy z výpadku dodávek ropy na světové trhy ženou její ceny vzhůru. Začátkem listopadu, po uvedení sankcí, by mělo být zřejmější, jaký bude jejich skutečný dopad,“ uvedl ekonom.

„Americký prezident Donald Trump si nepřeje eskalaci cen ropy z důvodu blížících se voleb do Kongresu. Ty se uskuteční 6. listopadu. Existuje tak nemalá šance, že Spojené státy uvolní část svých strategických rezerv a současně budou dále tlačit na Saúdskou Arábii, aby těžila více,“ domnívá se.

V následujícím týdnu lze podle ekonoma očekávat zvýšení cen benzínu na hranici 34 korun a nafty nad 33,60 korun. „Růst cen pohonných hmot bude v nadcházejících týdnech umocňovat silný dolar,“ uzavřel Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám