Hlavní obsah

Likvidátor ostravských ropných lagun chce palivo skladovat v Ostravě

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Společnost Geosan Group, která má Ostravu zbavit ropných lagun, by chtěla palivo Geobal 4 vzniklé z vytěžených kalů přechodně skladovat v Ostravě přímo v areálu chemičky. Krajskému úřadu se to však příliš nezamlouvá.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravské ropné laguny

Článek

Navíc Geosan požádala Moravskoslezský kraj o prodloužení doby vytěžení ostravských ropných lagun. Ty měly být odstraněny do konce roku 2011. Geosan však přišel s tím, že na odstranění staré ekologické zátěže po bývalé chemičce Ostramo potřebuje více času a peněz, jelikož je zde více ropných kalů, než se očekávalo a než měla firma ve smlouvě.

„Ještě jsme neučinili žádný závěr. Nicméně dá se už teď říci, že těmto návrhům nejsme nakloněni. Už nyní jsou kvůli těžbě obyvatelé Ostravy zatěžováni nadměrným hlukem a prachem a zápachem. Zbavili bychom se sice lagun, ale vzniklo by další ohnisko prašnosti kvůli uloženému palivu,“ sdělil Právu náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Vytěžené kaly se dosud odvážely na skládku v Litvínově na severu Čech. Spálené mají být ve zdejší cementárně v Čížkovicích. S jejich spalováním však razantně nesouhlasí ekologické organizace i tamní obyvatelé, kteří podávají i žaloby.

Ostrava by s prodloužením i souhlasila

Moravskoslezský kraj dal možnost se účastníkům k návrhům Geosanu vyjádřit. Například město Ostrava by s prodloužením těžby a uskladněním paliva maximálně 18 měsíců souhlasilo.

„Máme však jednu podmínku. Požadujeme, aby zhotovitel státní zakázky složil finanční záruku na zvláštní účet. Tyto peníze by kraj mohl následně využít na likvidaci uskladněného paliva, kdyby se Geosanu nepodařilo jej odstranit do daného termínu,“ vysvětloval ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD).

„Myšlenka to není špatná, netuším však, jestli je možné do integrovaného povolení tuto podmínku zapracovat,“ reagoval na rozhodnutí města Ostravy náměstek Novák.

Společnost Geosan Group se Právu k jednotlivým krokům až do doby jejich provedení odmítlo vyjádřit. Původní termín vytěžení ostravských lagun byl do konce roku 2010. Ministerstvo životního prostředí jej vloni posunulo na 31. prosince 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám