Hlavní obsah

Lidé zatím odevzdali jen desetinu padesátníků

Právo, Martin Procházka
PRAHA

Zrušené padesátihaléřové mince, které přestaly platit ke konci srpna loňského roku, zatím lidé příliš nevracejí. Česká národní banka (ČNB) ke konci roku 2008 registrovala stažení z oběhu asi 50 miliónů těchto mincí, tedy něco přes 11 procent.

Článek

 Celkově se dá podle ČNB očekávat, že lidé vrátí necelou pětinu padesátihaléřů. „Původní odhad byl kolem 20 procent, ale konečné číslo může být i nižší,“ řekl Právu mluvčí ČNB Pavel Zúbek. Lidem, kteří mají doma malé množství padesátníků, se totiž nevyplatí ztrácet čas tím, že je odnesou vyměnit do banky. Mnozí, například hráči oblíbeného mariáše či žolíků, navíc tyto mince schraňují.

V komerčních bankách lze padesátníky a papírové dvacetikoruny, které rovněž přestaly platit koncem srpna 2008, vyměnit do konce srpna letošního roku. Až do konce srpna 2014 bude možné mince vyměnit přímo v ČNB.

Hmotnost vybraných padesátníků podle Zúbka dosáhla bezmála 45 tun. Peníze jsou v současnosti uloženy v ČNB. „Poté, co bude rozhodující většina z očekávaného množství stažena do centrální banky, prodá ČNB mince jako kov nejvyšší nabídce,“ doplnil Zúbek.

Zrušení platnosti padesátihaléřových mincí podle zástupců obchodních řetězců nezvýšilo ceny zboží v obchodech. Krok ČNB podle nich nemá vliv na cenu jednotlivého zboží. Pouze cena výsledného nákupu je v některých případech zaokrouhlována na celé koruny nahoru. „Změna se vůbec nedotýká zákazníků s platební kartou, kde účtujeme cenu přesně v haléřích,“ uvedl již dříve mluvčí Aholdu Libor Kytýr.

Zrušení padesátníků a papírových dvacetikorun následovalo desetihaléře a dvacetihaléře, jejichž platnost skončila v roce 2003. Jejich výměna u ČNB bude ještě možná do konce října letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám