Hlavní obsah

Lidé vybírají chleba podle ceny, ne podle kvality

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice

Tradiční český chléb se nakonec stane jen nostalgickou vzpomínkou. Nikdo ho nebude chtít, nikdo ho nebude péci. Takovými slovy si už 18 let stěžují pekaři na Dnech chleba, které každoročně v prvním červnovém týdnu pořádá v Pardubicích Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů. Tvrdí, že lidé si rádi dopřejí luxus v čemkoliv, ale chléb a pečivo vybírají podle ceny, ne kvality.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Vystavené chleby

Článek

Setkání pekařů je stále více veletrhem výrobců pekařského technologického zařízení a dodavatelů chemie, která výrobu zlevňuje, urychluje a dodává chlebu falešně nádhernou chuť. „Ale dobrý chleba se pořád ještě dá upéci. A dá se i prodat,“ řekl Právu Antonín Tichý, pekař z Benešova u Boskovic na střední Moravě.

„Já jsem pekař z venkova, kde ten trh znamená řada okolních vesnic a malých měst, kde tradiční chleba je pořád jednou ze základních potravin. A ženská na mateřské nebo důchodce si každý den pro ten náš chleba přijdou,“ dodal optimisticky Tichý.

Jeho kolega Antonín Sychra, také venkovský pekař z Moravy, obhlížel na Dnech chleba moderní pekařské linky. „Starý pece, starý mašiny už vymizely. Je to tvrdá manuální práce, fyzicky náročná, nikdo ji dělat nechce,“ pokrčil rameny Sychra. Podle něj je právě moderní technologie klíčem ke konkurenci velkým pekárnám, dodavatelům hypermarketů a vlastním pekárnám marketů.

„Nic není tak drahého jako ruční práce. Ta se promítne v ceně. Chleba upečený rukama je dnes už prakticky neprodejný,“ přiznal pekař. Podle něj moderní linky nejsou přímým nebezpečím pro kvalitu chleba. „Je to nějakých pět let zpátky, co jsme tady s naším chlebem vyhráli. Takže to umíme,“ argumentoval Sychra.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Chlebu požehnal generální vikář královéhradecké diecéze a papežský prelát Josef Socha.

Staří pekaři dnes mají jediný cíl: vrátit úctu chlebu. „Když vám v hypermarketu semelou tvrdý chleba, přidají pikslu urychlovačů, pikslu dochucovadel, pár lopat mouky a kýbl vody, z toho upečou něco, čemu říkají chleba, nemůžete konkurovat. Jsou někde jinde v nákladech na suroviny, energie a dopravu,“ rozhodil rezignovaně rukama pekař Jaroslav Páta.

Tradiční český chléb přesto na Dnech chleba nabízely k ochutnání a obdivu desítky malých českých pekáren.

„Chleba je boží dar,“ meditoval nad nádherným pecnem monsignore Josef Socha, papežský prelát, který na úvod žehnal chlebu. „Když jsem byl malý, chleba se doma vždy obrátil a nožem se na něm udělal kříž. Když při krájení kousek upadl, hned jsme jej zvedli a políbili,“ zavzpomínal duchovní.

Anketa

Kupujete chleba podle ceny?
Ano, nemám na rozhazování.
35,3 %
Ne, rozdíly v cenách nejsou velké.
64,7 %
Celkem hlasovalo 15244 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám