Hlavní obsah

Lidé se zadlužují opatrněji, i na školní výbavu si spořili

Právo, Jakub Svoboda

Češi podle bank a splátkových společností zareagovali na hospodářskou krizi opatrnějším přístupem k půjčkám. Letos se tento trend projevil mimo jiné i na konci prázdnin, kdy lidé pořizovali dětem výbavu pro nový školní rok. Zatímco v minulosti si řada rodin neváhala na tento účel půjčit, nyní se potřebné peníze na učebnice a školní pomůcky spíše snažili našetřit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jak Právu sdělil například mluvčí společnosti Provident Financial Ondřej Holoubek, poslední srpnový týden letošního roku si vzalo půjčky na školní výbavu pro své děti či vnoučata celkem 748 zákazníků. Za stejné období loňského roku si přitom půjčilo na stejný účel 1404 klientů přibližně dvojnásobnou částku.

„Jedním z důsledků krize je, že lidé jsou nyní při půjčování obecně opatrnější. Na konkrétní výdaje, s nimiž počítají, se většinou snaží peníze našetřit,“ potvrdil Holoubek.

Loni si v souvislosti s nástupem dětí do školy vzala půjčku téměř pětina zákazníků Providentu, letos to byla zhruba desetina. Půjčku přitom lidé podle Holoubka nejčastěji použili na nákup samotných pomůcek včetně učebnic a sešitů, dále na oblečení, obuv či aktovku, v některých případech i na úhradu školného a poplatků za nejrůznější kurzy.

Půjčkám na vylepšení bytu se rodiny nebrání

„Obvykle si lidé pro tento účel půjčují částku mezi pěti a deseti tisíci korun,“ dodal Holoubek.

Lidé se stali mnohem obezřetnějšími také podle dalších společností. Ve větší míře si přestali půjčovat třeba i na dovolenou nebo zábavu a žádají teď hlavně o úvěry na důležité věci, jako je třeba rekonstrukce bytu.

„Češi teď přistupují k půjčování peněz velmi odpovědně. Průměrná výše hotovostní osobní půjčky se zvýšila na 150 000 korun a klienti investují tyto prostředky do dlouhodobých projektů, rekonstrukcí, renovací. Klesá objem půjček na dovolenou a další podobné neúčelové a krátkodobé projekty,“ prohlásil už v srpnu mluvčí společnosti Cetelem Martin Malý.

Reklama

Výběr článků

Načítám