Hlavní obsah

Lidé se vracejí do hotelů a penzionů. Stále jich je ale jen třetina oproti době před covidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tuzemských hotelech, penzionech a kempech se ve druhém kvartálu letošního roku ubytovalo 1,6 milionu hostů, meziročně o 51,3 procenta více. Strávili v nich 4,2 milionu nocí, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 56,1 procenta.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návštěvnost se po pěti čtvrtletích dostala do kladných čísel. Ve srovnání s rokem 2019, tedy dobou před pandemií koronaviru, ale stále nedosahuje ani třetiny objemu návštěv. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních se od dubna do června meziročně zvýšil ve všech krajích. Nejvíce v Praze, a to o 90 procent a Karlovarském kraji, kde byl nárůst o 72 procent.

Hotely a penziony mohou otevřít. Pro některé už je pozdě

Domácí

Do ubytovacích provozů ve druhém kvartálu přijelo o 47,4 procenta více domácích turistů, počet zahraničních cestovatelů se meziročně zvýšil o 79,1 procenta. Nejvíce přenocování lidé uskutečnili v hotelích, do kterých jich zavítalo 906 000, ve srovnání s loňskem o 64,1 procenta více. V penzionech se ubytovalo meziročně o 52,4 procenta více lidí, kempy navštívilo o 30,3 procenta turistů více.

Vyšší návštěvnost zaznamenala také lázeňská zařízení. Ubytovalo se v nich 93 000 lidí, o 68,7 procenta více než loni o dubna do června. Počet přenocování se v nich zvýšil o 54,1 procenta. Češi přijížděli ve druhém kvartálu do lázní častěji než cizinci, devět z deseti ubytovaných lázeňských hostů byli domácí turisté. Jejich průměrný pobyt trval deset nocí.

Vouchery odmítají už i menší lázně

Domácí

Nejvíce hostů přijelo do hromadných ubytovacích zařízení ve druhém čtvrtletí z Německa, statistici hlásí 57 000 příjezdů. Oproti minulému roku se jejich počet zvýšil o 14,5 procenta. Za německými turisty se v počtu příjezdů umístili slovenští cestovatelé, kterých ČR navštívilo 53 000. Je to meziroční nárůst o 75,6 procenta.

Poláci obsadili na pomyslném žebříčku návštěvnosti třetí příčku s 20 000 příjezdy. Oproti loňsku je to zvýšení o 147,3 procenta. "Počty zahraničních hostů jsou ale stále nízké, nedosahují ani desetiny příjezdů před covidovou krizí v roce 2019," uvedl ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám