Hlavní obsah

Lidé před Vánoci vybírají z bankomatů víc než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé vybírají z bankomatů v předvánočním období více než ve stejném období před rokem. Shodly se na tom tuzemské banky, které největší výběry očekávají v pondělí a v úterý.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V době letošního adventu lidé vybrali z bankomatů České spořitelny 18,5 miliardy korun, což je o 0,6 miliardy více než loni. Rekordním dnem byl 12. prosinec, kdy lidé udělali celkem 489 700 výběrů z bankomatů ČS a za celý den vybrali 1,67 miliardy korun.

Průměrná částka jednoho výběru byla 459 Kč. Druhý prosincový pátek bývá tak opakovaně rekordní, uvedla mluvčí spořitelny Helena Matuszná.

"Nákupní horečka je znát i na objemech vybrané hotovosti v bankomatech naší sítě po celé ČR. V adventním čase vybrali klienti UniCredit Bank více než 800 miliónů korun. Meziročně je to nárůst o 30 procent. Zdaleka však nejsme u konce, největší nápor na výběr hotovosti z bankomatů očekáváme poslední dva dny před Štědrým dnem," řekl  mluvčí banky Petr Plocek.

Statisíce Čechů využily poslední předvánoční víkend k tomu, aby vyrazily nakoupit vánoční dárky i potraviny na sváteční dny. Tržby obchodníků díky tomu proti běžným víkendům několikanásobně vzrostly. Prodejci navíc hlásili, že je patrný i meziroční nárůst tržeb, u některých až o desítky procent. [celá zpráva]

Nejvíce se prodávaly potraviny, z dárků pak například tablety nebo drobné elektrospotřebiče.

Reklama

Související články

S podvody se před Vánocemi roztrhnul pytel

Vánoce jsou pro kybernetické podvodníky nejštědřejším obdobím v roce. V předsvátečním shonu jde totiž často obezřetnost stranou a lidé jsou schopni se nachytat...

Výběr článků

Načítám