Hlavní obsah

Lidé, kteří se starají o postižené příbuzné, dostanou přidáno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Všichni, kteří se starají o zdravotně postižené příbuzné, dostanou od státu měsíčně 5310 korun místo dosavadních 3776 korun. Novelu, která to určuje, schválil ve čtvrtek Senát. Nyní zákon půjde k posouzení prezidentu republiky.

Článek

Vláda, z jejíž dílny zákon pochází, původně počítala s tím, že zvýšený příspěvek dostanou jen rodiče, kteří se doma starají o své postižené dítě. Sněmovna ale nesouhlasila a příspěvek rozšířila na péči o jakéhokoliv příbuzného, tedy například o nemohoucího rodiče, který by jinak musel jít do ústavu. Novela navíc rozšiřuje možnost lidí si při péči o postižené přivydělat, aniž by na příspěvek ztratili nárok.

"Měsíční nárůst o více než 1500 korun u všech příjemců příspěvku při péči o osobu blízkou představuje poměrně významné navýšení finančních prostředků ze státního rozpočtu, a to o částku 840 miliónů korun," uvedla senátorka KDU-ČSL a bývalá náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Ministr práce Zdeněk Škromach už upozornil, že kvůli rozšíření příspěvku na něj bude muset ministerstvo najít peníze. Pokud by se zákon vztahoval jen na postižené děti, jak vláda původně počítala, státní pokladnu by to stálo asi 240 miliónů korun.

Zákon si velkou kampaní vynutily svazy zdravotně postižených, když kritizovaly, že stát dává více peněz na lidi umístěné v ústavech než na lidi, o něž se starají jejich příbuzní doma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám