Hlavní obsah

Lidé hlásí po silném větru tisíce škod za desítky milionů

Silný vítr, který zasáhl republiku ve čtvrtek, způsobil klientům pojišťoven tisíce škod za desítky milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami. Jde hlavně o poškozené střechy, skleníky či auta. Další nárůst počtu nahlášených případů je očekáván po víkendu, kdy klienti zkontrolují své chaty a chalupy.

Vítr převrátil nákladní autoVideo: Aktu.cz

 
Článek

„K dnešnímu poledni nám zatím klienti nahlásili 600 škod, které jim způsobila vichřice Ignác. Jejich celkovou výši odhadujeme na 24 milionů korun,“ řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Další škody budou podle něj přibývat v následujících dnech. Nejvíce jich klienti hlásili z Prahy, Středočeského (okresy Kladno a Praha-východ) a Ústeckého kraje. Většinou jde o poškozené střechy, fasády a přístřešky. „Ale evidujeme již i několik desítek vozidel poškozených padajícími stromy a větvemi,“ dodal.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Poškozená střecha v Náchodě

Generali České pojišťovně během čtvrtečního odpoledne klienti nahlásili 460 škod způsobených vichřicí, pády stromů a také přepětím. „Dnešní dopoledne hlášení škod probíhá velmi čile a aktuálně jsem vyřídili přes tři stovky hovorů, v jejichž rámci škody registrujeme,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Očekává, že Generali zaregistruje po vichřici kolem 3000 škod. „Předpokládáme, že další nápor hlášení škod bude po víkendu, kdy lidé pojedou zkontrolovat své rekreační nemovitosti,“ podotkl.

ON-LINE: Silný vítr udeřil na Česko

Krimi

Aktuální odhad škod pojišťovny Allianz kvůli větru je 300 až 500 škod s celkovou škodou do deseti milionů korun. Jde především o poškozená auta, domy, skleníky a poničené střechy. Pojistné události hlásí klienti napříč celou republikou, uvedla mluvčí pojišťovny Kateřina Pavlíková.

V červnu to byly miliardy

Škody po větru Ignác zřejmě nedosáhnou rozsahu kalamity, kterou způsobily červnové a červencové bouřky. Ty se podle expertů pro pojišťovny mohly stát čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993.

„Červnové tornádo se rozsahem škod na majetku, které jsou nyní odhadovány už na téměř tři a půl miliardy korun, dostalo vysoko na žebříčku největších škod z živelních událostí posledních dvaceti let. Větší škody za sebou zanechaly v minulosti jen troje rozsáhlé povodně,“ uvedla mluvčí asociace Veronika Nová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám