Hlavní obsah

Lidé berou obchody útokem, nakupují na poslední chvíli

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé v posledních dnech nakupují doslova jako o život. Přestože téměř celý letošní rok šetřili, nyní Češi vzali obchody útokem. Největší nákupní centra v Praze praskají ve švech. Lidé nakupují na poslední chvíli kromě jídla i dárky.

Článek

Podle údajů Českého statistického úřadu Češi měli téměř celý rok hluboko do kapes, obchodníci si tak nemohli přijít na své. V prosinci se však situace obrátila a lidé jakoby na krizi zapomněli. Potvrzují to i prodejci.

„Během předvánočního prodeje jsme zaznamenali v porovnání například s běžným víkendem stejný nárůst jako vloni. V prvních týdnech prodej stoupal prodej o 30 až 40 % a během posledního týdne až o 55 %, v Praze dokonce až dvojnásobně,“ řekla Novinkám mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Foto: René Volfík, ČTK

Běžný obrázek posledních dní na parkovištích nákupních center. Lidé si domů odváží zásoby jídla.

Co do množství zákazníků, tak například obchodní centrum v Praze Letňanech, které je největší svého druhu v republice, navštívilo již o Zlaté neděli proti běžnému víkendu o 80 procent zákazníků více.

Podle ní lidé proti loňsku více utrácí za dražší alkohol či za exotické ovoce. „Zákazníci nejvíce nakupovali oděvy, hračky, kosmetiku, elektroniku a drobné elektro,“ dodala Karasová.

Například Globus zaznamenal během posledních tří dnů nárůst obratu v řádu několika procent jak vůči víkendu, tak v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Výsledky překvapily i jednatele společnosti Petra Vyhnálka, podle kterého téměř nelze hovořit o krizi. "Ještě není tak zle, aby lidé začali šetřit na jídle," řekl ČTK Vyhnálek.

Foto: René Volfík, ČTK

Poslední vánoční stromky čekaly 23. prosince na stáncích v Praze na své majitele.

Anketa

Nakupujete také vánoční dárky na poslední chvíli?
Ano
33,3 %
Ne, už mám nakoupeno
33,3 %
Nenakupuji dárky vůbec
33,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 46464 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám