Hlavní obsah

Letní ceny benzínu budou rekordní, předpovídají analytici

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České motoristy čeká pravděpodobně nepěkné léto. Tuzemské benzínky by totiž mohly prodávat rekordně drahé pohonné hmoty. Alespoň to předpokládají analytici.

Článek

Pohonné hmoty jsou v Česku drahé již delší dobu. Podle CCS se litr Naturalu 95 prodává v průměru za 32,46 Kč, motorové nafty pak za 31,38 Kč. Benzín je tak na obdobné cenové úrovni jako v létě 2008, tehdy stejně jako ropa na světových trzích i pohonné hmoty vystoupily na svá maxima.

Přestože černé zlato není tak drahé jako tehdy, v nejbližších týdnech rozhodně nezle očekávat zlevnění benzínu či nafty.

„Vývoj cen v letních měsících bude pravděpodobně letos hodně ovlivněn hurikánovou sezónou ve Spojených státech, protože se očekává jedna z nejhorších za několik let. Pokud by hurikány nezpůsobily žádné výraznější výpadky produkce ropy v Mexickém zálivu a ani by nijak nepoškodily ropný průmysl v oblasti, tak jako strop letních cen v případě benzínu vidíme hodnotu 34 Kč za litr,“ vysvětlil analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Podle něj je dokonce možné, že pokud by přišla velká přírodní katastrofa, cena benzínu by mohla přesáhnout i 34 korun za litr.

Ceny pohonných hmotu k 24. červnu v posledních letech (v Kč/l)
rokNatural 95nafta
201032,4631,38
200929,0726,96
200832,6435,01
200730,3628,23
200631,1729,82
Zdroj: CCS

Řidiči si vyberou, kde natankovat

Přestože vývoj cen u tuzemských pump vypadá velice nepříznivě, podle odborníků zas tak zle rozhodně nebude. Například analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka upozornil, že se stále více rozevírají nůžky mezi drahými a levnými benzínkami. Motoristé si tak budou moci vybrat, zda natankují například u dálnic nebo třeba u supermarketů.

I Procházka však očekává další zdražování. „Největší škůdce pro motoristy je česká měna. Její oslabení nejvíce ovlivňuje ceny,“ uvedl analytik s tím, že zdražování by nemělo být skokové, ale spíše pozvolné.

Reklama

Výběr článků

Načítám