Hlavní obsah

Letenky budou obsahovat nový poplatek za bezpečnost

– Peking

Letečtí pasažéři v EU možná již brzy najdou na letence nový poplatek, tentokrát za bezpečnost. Ten je dosud zahrnutý pod položkou letištní poplatky, ale do budoucnosti by měl být vidět samostatně. Počítá s tím nová unijní směrnice, o níž jednají ministři dopravy. Směrnici poté musí schválit Evropský parlament.

Článek

Poplatek má zahrnovat nejen výdaje za ostrahu letiště, kterou v některých členských státech EU zajišťuje vláda a v některých soukromé firmy, ale například i náklady na bezpečnostní rámy, včetně nových rentgenových skenerů.

O jejich nasazení se začalo diskutovat především po nezdařeném atentátu, který se odehrál během loňských Vánoc v americkém letadle směřujícím z Amsterdamu do Detroitu. Nigerijský útočník použil výbušninu, kterou nebyly schopny klasické bezpečnostní rámy odhalit.

Zatím ovšem není jasné, zda bude muset být bezpečnostní poplatek uveden na letenkách na všech letištích v Evropské unii. Podle informací ČTK většina členských států chce, aby takovou povinnost měla jen letiště, jimiž projde více než pět miliónů pasažérů ročně. Například Letiště Praha pro letošek očekává, že jeho branami projde 11,8 miliónu pasažérů.

Europoslanci ale usilují o to, aby byl poplatek uváděn na všech letištních v unii. Některé země, ale považují takovou praxi za velmi drahou a v případě velmi malých letišť i za likvidační.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám