Hlavní obsah

Letecké závody Kunovice dluží sociálce 88 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUNOVICE

Na téměř 88 miliónů korun se již vyšplhal dluh firmy Letecké závody Kunovice vůči Státní správě sociálního zabezpečení. Správa přitom již loni v říjnu, kdy dluh činil 55 miliónů Kč, podala návrh na konkurz.

Foto: V. Francová

Naučná ptačí stezka Běšiny

Článek

ČSSZ proto nadále trvá na prohlášení konkurzu, který by měl zabránit tomu, aby stát nadále nepřicházel o vysoké částky na pojistném, řekla mluvčí ČSSZ Štěpánka Mikešová.

Podle výkonného ředitele společnosti Tomáše Štefánka nyní firma připravuje vyrovnání se všemi věřiteli firmy. "Správa sociálního zabezpečení je naším největším věřitelem, takže s ní zahájíme jednání již tento, nejpozději pak příští týden," řekl ČTK. Vyrovnání by mělo podle něho nastat na přelomu března a dubna. "Do té doby bychom měli mít pro toto vyrovnání zajištěno dostatek prostředků," dodal.

A.s. Letecké závody vznikla v srpnu 2001, kdy zkrachovalou firmu LET Kunovice koupil Moravan-Aeroplanes. Podnik zaměstnává zhruba 500 lidí. Od ledna 2004 ve společnosti působí předběžný správce. Problémy má i samotný Moravan-Aeroplanes, který dluží zaměstnancům většinu prosincové a celou lednovou mzdu. I zde vedení přislíbilo uhrazení těchto závazků do konce března.

K návrhu na konkurz se přidal také Úřad práce v Uherském Hradišti. Ten totiž začal vyplácet na základě zákona dlužné mzdy některým pracovníkům, kteří ho o to požádali, a stal se tak věřitelem Leteckých závodů.

Reklama

Související články

Nový konkurs děsí Kunovice

Největšímu tuzemskému výrobci civilních letounů a větroňů, společnosti Letecké závody Kunovice, hrozí konkurs. Návrh na jeho prohlášení podala Česká správa...

Výběr článků

Načítám