Hlavní obsah

Letecká firma zažalovala britskou vládu za opatření na letištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LODNÝN

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair podala v pátek žalobu na britskou vládu. Důvodem podání žaloby jsou ztráty, které firmě vznikly po zavedení přísnějších bezpečnostních opatření na letištích ve Velké Británii poté, co byl odhalen chystaný teroristický útok na letadla z Velké Británie do USA. Firma po vládě požaduje 3,3 milióny liber (asi 132 miliónů korun).

Článek

Pokud společnost se žalobou uspěje, dá získané peníze na charitu. Ryanair dal vládě ultimátum, že má do jednoho týdne uvést do normálu zpřísněná bezpečnostní opatření na letištích.

Šéf společnosti Ryanair Michael O´Leary řekl, že mimořádná bezpečnostní opatření způsobila zmatek, a že jejich zavedení byla chyba, protože tak vítězí teroristé a extrémisté.

Společnost viní vládu z toho, že ani po dvou týdnech od odhalení možných teroristických útoků nebyla schopná dát situaci na letištích do normálu. Nyní si cestující ve Velké Británii mohou vzít sebou do letadla pouze jedno malé příruční zavazadlo a musí podstoupit několik prohlídek.

Britská vláda řekla, že nebude žádným aerolinkám platit kompenzace za ztráty způsobené zavedením mimořádných bezpečnostních opatření, a že opatření nezmírní, protože země je stále v ohrožení.

Společnost Ryanair letos začala vybírat poplatky za každé zavazadlo přihlášené k přepravě v zavazadlovém prostoru. Narostl tak počet zavazadel, která si cestující brali s sebou na palubu. Nyní, když si lidé nemohou vzít více zavazadel na palubu, se tak společnost zřejmě obává, že jí ubudou cestující, protože nebudou chtít více platit za kufry v zavazadlovém prostoru. Ryanair létá do ČR do Brna z londýnského letiště Standsted.

Ztráty hlásí i British Airways

Jen několik dní trvala mimořádná opatření na letištích a aerolinky kvůli tomu budou muset počítat s řádným nárůstem výdajů. Jen ty britské přišly větší kontroly na 50 miliónů liber denně, což jsou v přepočtu asi dvě miliardy korun. Ostrovní letecké firmy tak musí počítat s nečekanými výdaji celkem ve výši 300 miliónů liber (asi 12 miliard korun).

Většina aerolinek se domnívá, že britská letištní společnost BAA byla špatně připravená na bezpečnostní opatření a stav nouze. Nedokázala pružně reagovat na požadavky, aby si cestující nebrali na palubu například láhve s vodou a jiné předměty, které byly do té chvíle povoleny a pak náhle zakázány. Ztratily se tisíce zavazadel, také lety se zpožďovaly. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám