Hlavní obsah

Lesy ČR jsou bez generálního ředitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ministr zemědělství Jaroslav Palas ve středu odvolal z funkce generálního ředitele společnésti Lesy ČR Kamila Vyslyšela. Informovala o tom televize Nova s tím, že ministr chtěl uklidnit situaci v lesním hospodářství. Lesy ČR ještě před odvoláním Vyslyšela začal prošetřovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Foto: Jan Pařík

Nový Lískovec (v bíločerveném) prohrál oba své duely.

Článek

"Ano, na základě dohody s generálním ředitelem panem Vyslyšelem jsem rozhodl o jeho odvolání z funkce," uvedl Palas. "Je to rozhodnutí ministra a samozřejmě on na to má právo," řekl televizi Vyslyšel.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže odeslal 14. ledna 2005 společnosti Lesy ČR oznámení o zahájení správního řízení, důvodem je možné zneužití dominantního postavení způsobené jednáním vůči smluvním partnerům na přelomu loňského a letošního roku," informoval Novinky mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa.

Lesy ČR zrušily většinu smluv, které se svými partnery, například těžařskými společnostmi, uzavřelo minulé vedení firmy. Podle slov mluvčího Lesů ČR Lubomíra Šálka byly smlouvy neplatné, firma se odvolala právě na tvrzení antimonopolního úřadu.

Ten se proti tomu ale vzápětí ohradil. "V této souvislosti je třeba zdůraznit, že ÚOHS upozornil Lesy ČR, že smlouvy uzavřené s jednotlivými společnostmi obsahují v určitých pasážích dohody, které jsou ve smyslu zákona o ochraně hospodářské soutěže zakázané a neplatné. ÚOHS nikdy ale nenařídil či neřekl, že Lesy ČR musí zrušit celé smlouvy," reagoval minulý týden za ÚOHS Chalupa.

Až se rozhodne

Lesy ČR kroky antimonopolního úřadu odmítly komentoval. "K zahájenému správnímu řízení se nebudeme vyjadřovat," řekl ČTK mluvčí státních lesů Lubomír Šálek.

Ministerstvo zemědělství, pod které lesy ČR spadají, se vyjádří až ve chvíli, kdy řízení skončí. "Vítáme jakoukoli takovou kontrolu. Pokud bude učiněn příslušný závěr, pak se k tomu vyjádříme," řekl ČTK mluvčí ministerstva Martin Severa. Pokud se ukáže, že Lesy ČR porušily zákon, ministerstvo vše podle Severových slov napraví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám